Hjem > Landslag, NFF/Jenteløftet > Landslagsdebatt

Landslagsdebatt

I det siste har det vært mye snakk om hvem som skal ta over kvinnelandslaget. Et populært navn er Jarl Torske. Jeg vet svært lite om Torskes kvaliteter, og han kan være den beste tingen siden brunost, men jeg er veldig skeptisk i utgangspunktet. Dette er grunnnene:

1.Torskes kvalifikasjoner: Jarl Torske har meg bekjent aldri vært trener på toppnivå for et seniorlag siden han trente Sunndal i 2. divisjon i 1988. Han har vært assistenttrener for Hareide og Høgmo, begge imponerende stillinger, men aldri hovedtrener.

2. Arv eller belønning: Tendensen til å gjøre om landslaget til et monarki der kronprinsen (altså U23 eller i dette tilfellet J19) er garantert jobben når kongen har abdisert, er en uting. Det ble gjort med Nils Johan Semb, og det ser ut til å skje med Torske. Det er heller ikke noe bra om man gir noen jobben for lang og tro tjeneste. Den beste bør gjøre jobben, og da holder det ikke at den nest beste har vært en kløpper i å spionere på Bosnia-Hercegovina for Åge Hareide eller at han har hatt suksess på juniornivå.

3. Relevant bakgrunn: Akkurat som kvinner ikke nødvendigvis forstår kvinner bedre, forstår ikke nødvendigvis toppserietrenere kvinnelige fotballspillere bedre enn andre. Men dette finner vi neppe ut, ettersom ingen av de som har trent Norge har hatt erfaring fra Toppserien. Det hadde vært befriende med en som i alle tilfelle kunne det.

4. Sjelsstyrken: NFF har i lengre tid fortalt oss at vi er akterutseilt i forhold til de store nasjonene. Dette er tull: Vi slo USA i fjor. Vi slo Tyskland i fjor. Vi tapte en dårlig kamp mot Brasil, men bare med ett mål. Den skal la seg rette på. Konklusjonen bør være at vi er bedre enn det NFF forteller oss. Vi trenger en som har energi og framdrift og mot til å si til NFF at det de sier er feil. Det er mulig Torske har disse kvalitetene, men jeg tviler. Her er jeg nok en gang forutinntatt overfor folk som ikke har trent seniornivå på 20 år.

Torskes trenerutdanning er altså like begrenset som Moldes spillende trener i to sesonger, Ulrich Møller, mannen som rykket ned med Molde i 1993, og forhindret Norges første lag med topplag både for menn og kvinner (MFKs kvinnelag rykket opp samme år). Om man ikke har hørt om Møller, skyldes det i hovedsak at man ikke er fra Romsdal eller at man ikke heter Arne Scheie. Grunnen til at han tas opp er nettopp det; han er så obskur at han burde stille sterkt i kampen om landslaget. For i kvinnelandslagssammenheng er inaktivitet et godt kriterium (Berntsen trente ikke meg bekjent et eneste lag på de siste ti årene før han tok over landslaget). I den virkelige verden er Møller imidlertid ikke et godt alternativ som landslagstrener. Da bør ikke Torske være det heller.

Hvem er så gode alternativ? La oss se på Toppserien. Trenerne kan der deles inn i «Kanskje om noen år», «Ikke imponert nok» og «gode kandidater».

Ikke imponert nok: Amazon Grimstads Tor Martin Hegrenes (taklet Una Nwajei dårlig, resultatene er også dårlige), Fløyas Trine Lise Andersen (dårlige resultater, men hun kan være en dark horse om den lille framgangen fortsetter), Stabæks Jan Aksel Oppsahl Odden (det er ingen unnskyldning med det mannskapet å tryne sånn), Team Strømmens Janne Jansson (kan ta feil, men Team er bra nok til å henge med i teten, men de sakker akterut).

Kanskje om noen år: Fortunas Svein Slinning (om han kommer seg til en bedre klubb), Sandvikens Bjarte Alfarnes (en akseptabel innsats fra nedrykksfavoritten), Kattems Kjetil Fosse (greid seg bra hittil i år, men har liten erfaring). Kolbotns Dan Eggen (for ung, og er muligens klar for andre oppgaver, men er lovende hittil). Klepps Kjetil Eidsaunet (kanskje en kandidat etter hvert, men Klepp har underprestert hittil i år).

Gode kandidater: Arna-Bjørnars Morten Kalvenes (har stabilisert Arna-Bjørnar høyt oppe), Røas Geir Nordby (vant i 2004 med et på papiret for dårlig mannskap, var overlegen i 2008-sesongen), Trondheims-Ørns Gøril Kringen (fikk pepper etter fjoråret, men ser ut til å få skikk på det unge laget).

I tillegg har vi Hege Riise og Eli Landsem. Riise er en god kandidat, men litt mer erfaring hadde vært fint. Dessuten er hun opptatt. Landsem er en sterk kandidat, hun har masse erfaring og har de fleste egenskapene jeg savner hos Torske. Noen mener at vi bør se utenlands. Jeg synes det er relevant for herrelandslaget, for der er stort sett alle trenerne bevist ikke gode nok for landslagsoppdrag. På kvinnesiden bør de først bevise sin udyktighet før vi kan hoppe over toppserietrenerne.

Og sist, men ikke minst: Ulrich Møller. Har to år som trener i Molde, har vært kaptein for MFK i en årrekke. Han er muligens min favoritt. Deretter Landsem eller Nordby.

Reklamer
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: