Hjem > Toppserien > Ti lag?

Ti lag?

Toppserien ville sannsynligvis ha hatt godt nytte av å kutte ned serien til ti lag. Slik den er nå, er den topptung og hektisk.

EM-landslagsuttaket viste at Stabæk, Røa og til dels Kolbotn og Team Strømmen dominerer sterkt med 16 av 22 spillere. Ser vi bort ifra utenlandsproffer, var det bare var plass til fire andre spillere fra hjemlig liga. Når flere av Stor-Oslos spillere har vært i landslagsdiskusjon, spiller for et annet landslag eller er kommet på kant med Berntsen, men er selvsagt ellers, vitner det om en veldig topptung liga. Bak disse gjør Trondheims-Ørn, Arna-Bjørnar, Fløya og Klepp det bra på aldersbestemte lag. De andre lagene er som oftest å finne nederst på tabellen. Spørsmålet er om vi trenger så mange som fire lag som kjemper om å unngå nedrykk, eller om Kattem og Amazon Grimstad får en sovepute så lenge lagene under ikke greier å sikre seg nok talenter.

Dette spørsmålet blir enda mer aktuelt når man ser på spilleplanen. Når serien nå tar ferie etter 12 uker har det da blitt spilt 17 serierunder, 3 cuprunder (da inkludert den 8. juli) og vært en landslagssamling i England. Det sier seg selv at det har vært et råkjør. Serien startet to uker tidligere enn forventet, og flesteparten av lagene var ikke klare for spill da. Vi har sett tegn til råkjøret. Ærverdige Trondheims-Ørn har alltid vært kjent som et lag som holder seg jevnt og ikke går på smeller. Nå har pendelen svingt fra 0-6 til 0-7 til 4-0 til 0-3 i løpet av de fire siste kampene. Kolbotn går fra overlegne 8-1 mot Fortuna til knepne 2-0 mot Sandviken og så 0-3 mot Klepp. Stabæk har også hatt en dårlig periode som viste at laget var menneskelig. Arna-Bjørnar har vinglet langt mer enn tidligere, og Elise Thorsnes alene kan ikke forklare det. Apropos, Røa leder sannsynligvis fordi de hadde sin dårlige periode i starten.

Det hjelper ikke at kampdatoene har vært mildt sagt forvirrende. Kamper spilles på samtlige ukedager for å få programmet til å gå opp. Spillere selv har sannsynligvis problemer med å vite når og hvor det skal spilles, og ettersom det spilles på ukedager og NFF bestemmer transport, kan spillere bli tvunget til å overnatte borte. Da må spillere velge mellom toppseriespill og eksamen eller jobb. Det har også vært flere skader, både i oppkjøringen til og under Toppserien hittil. Det er mulig de fleste skyldes helt andre forhold, men resultatene har uansett vist seg. Vanligvis ville en skade som tok litt over en uke å helbrede sette spilleren ut i neste kamp, nå kan i verste fall tre kamper forsvinne i løpet av den uken.

Mye av grunnen til den litt aparte inndelingen skyldes EM. Dette kan virke litt rart, ettersom Norge har vært med i samtlige EM og VM, og i 3 av 4 OL. Det har riktignok blitt tolv lag i stedet for ti, men det var det i 2007 også. Da gikk det mye greiere, på tross av at det var VM i Beijing og ikke EM i Helsinki, som er en noe kortere tur. Da besto ferien av en måned i juli og mesteparten av september, da VM ble arrangert. Nå er det fri i nesten hele juli, hele august og nesten hele september for de som ikke ble tatt ut, og i to uker mindre for de som ble det. Denne ferien virker mildt sagt merkelig. Det blir ikke bedre når man tenker på at fotballjentene stort sett er aktive tre av fire år med VM, EM og OL.

Skal man beholde tolv lag, må man forandre på opplegget og lære av 2007. Men når man ser på lagenes innsats, er det kanskje på sin plass å spørre om man trenger 12 lag. Per 28. juni har de to lagene som rykket opp tatt henholdsvis 4 og 2 poeng fra andre lag enn hverandre. De har en stygg målforskjell og et hav av poeng til sikker plass. Personlig tror jeg at det holder i massevis med ti lag. Dermed blir der færre kamper å holde rede på, og mer interessant å følge med på hver eneste kamp. Publikum vinner, lagene vinner og NFF vinner.

Reklamer
Kategorier:Toppserien
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: