Hjem > Landslag > VM-kvalifiseringen hittil

VM-kvalifiseringen hittil

Norge ser ut til å rusle seg til seier i sin gruppe i UEFAs VM-kvalifisering. Som flere skjønner, er det her snakk om kvinnelandslaget. Dynamiteblogg ser litt på de forskjellige gruppene og på veien til VM i Tyskland 2011.

De europeiske landslagene slåss om fem plasser i VM. Måten dette gjøres på er altså som følger:

  1. Det spilles i åtte kvalifiseringsgrupper. Disse er fordelt etter standard rangering.
  2. Vinnerne av disse åtte gruppene møtes to og to i til sammen fire «finaler», der vinnerne går direkte til VM. De åtte lagene blir plassert etter rangering i gruppene. Derfor er det viktig å få så mange poeng som mulig.
  3. De fire taperne av disse «finalene» møtes i en mini-cup der vinneren spiller mot nummer 3 i CONCACAF (sannsynligvis Mexico) om den siste plassen.

Gruppespillet

I samtlige grupper er det i realiteten en kamp mellom to lag om hvem som går videre. Rangeringen her er først poeng så innbyrdes oppgjør, så målforskjell.

Så til den nåværende stillingen:

Gruppe 1 (Frankrike og Island)

Frankrike og Island har vunnet samtlige kamper mot andre lag, og avgjørelsen kommer  i det innbyrdes oppgjøret dem imellom på Island. Island må vinne det med 2-0 for at det skal bli likt, og da har Frankrike klart best målforskjell. Derfor må Island vinne 3-0, noe vi betviler at de får til.  De andre fire lagene, som stort sett har vært rundingsbøyer i denne puljen, er Kroatia, Estland, Serbia og Nord-Irland. Av disse har Estland imponert klart mest med en tredjeplass hittil på tross av at de er rangert som det dårligste av lagene, mens Kroatia er den største skuffelsen, med bare ett poeng.

Sannsynlig vinner: Frankrike

Gruppe 2 (Norge og Nederland):

Norge har kontroll på denne gruppen. Siden vi er foran Nederland på inndbyrdes oppgjør, greier vi oss med fire poeng på de siste tre kampene. Men for videre spill bør vi ta seire. Det inkluderer bortekamp mot Slovakia og Makedonia, og hjemmekamp mot Hviterussland. Med det spillet vi har sett hittil, er vel en seier mot Slovakia borte litt mye å be om, men Hviterussland fikk det til, så det er grunn til å håpe at landslaget tar seg litt ekstra sammen. Apropos, Hviterussland ser ut til å få et anstendig landslag med denne utviklingen.

Sannsynlig vinner: Norge.

Gruppe 3 (Danmark og Skottland):

Her har  Danmark og Skottland allerede avgjort slik at det er umulig for andre enn dem å vinne. Det blir deres interne oppgjør som avgjør, og for tiden virker Danmark hakket vassere. Gruppen består ellers av svake land som Bulgaria (48 i verden), Hellas (54) og Georgia (108). Av disse har Hellas gjort det sterkest hittil.

Sannsynlig vinner: Danmark.

Gruppe 4 (Ukraina og Polen):

Teoretisk kan også Ungarn og Romania vinne, men det er lite sannsynlig. Ukraina var laget som overrasket ved kvalifiseringen til Euro 2009, men det har gått nedover siden. De har greit å plukke opp bitene. Polen lyktes ikke å slå Ungarn i kveld (lørdag), men det hadde ingen større betydning. Avgjørelsen faller i Ukraina, der Ukraina med seier er vinner. Ved uavgjort vinner Polen. Ukraina er noe bedre, men ingen stor favoritt for videre spill etter runde 2. Gruppen ellers er spennende fordi Ungarn og Romania har spilt over evne her, og også til dels Polen.

Sannsynlig vinner: Ukraina.

Gruppe 5 (England og Spania):

Fram til det gjensto 12 minutter av den innbyrdes kampen mellom de to på lørdag, var Spania ny gruppeleder og kjempefavoritt til å gå videre. Deretter reduserte og utliknet England, slik at 2-0 ble til 2-2. England har dermed sannsynligvis sikret seg videre avansement uten å imponere. Andre lag i puljen er Østerrike (40 i verden), Tyrkia (62) og Malta (101). Østerrike skal være bedre enn Tyrkia og vinne de to gjenstående innbyrdes oppgjørene, mens Maltas hovedfunksjon er å gi de andre landene selvtillit ved å tape mye.

Sannsynlig vinner: England.

Gruppe 6 (Sveits og Russland):

Denne gruppen ble også langt på vei avgjort på lørdag. Sveits og Russland har gjort Irland, Israel og Kasakhstan overflødige i kampen om avansement, og Russland hadde en fordel på Ramona Bachmanns landslag i form av en ettmålsseier i Sveits. Returoppgjøret i Russland overrasket flere, da Bachmann scoret to av Sveits’ tre mål i 3-0-seieren. Så lenge Sveits slår Kasakhstan i de to interne oppgjørene, er det Sveits som vinner på bekostning av Russland. Dette er en av de større skrellene i kvalifiseringen, såfremt Sveits gjennomfører det. Irland tar tredjeplassen, Israel fjerde og Kasakhstan ender sist.

Sannsynlig vinner: Sveits.

Gruppe 7 (Italia og Finland):

Som i flere andre grupper, avgjøres denne av én kamp. Finland – Italia. Det forrige oppgjøret, i Italia, endte uavgjort, og dette kan også gå begge veier. Begge lag har dyktige spillere som kan avgjøre mye på egen hånd. Især er finkse Laura Östberg Kalmari farlig. Italia tror vi likevel er litt bedre, og stikker av med seieren.

Sannsynlig vinner: Italia.

Gruppe 8 (Sverige):

Sverige kunne formelt ha avgjort alt til sin fordel, men i stedet spilte de uengasjert 0-0 mot den eneste teoretiske motstanderen, Den tsjekkiske republikk. For at Sverige ikke skal komme videre, må tsjekkerne vinne hjemme mot Sverige, samtidig som Sverige må tape for Aserbajdsjan på onsdag. Aserbajdsjan tapte for lavre middelhavsfarer Belgia med 11-0 på lørdag. Deretter må Sverige tape for Wales. Ingen av delene skjer.

Sannsynlig vinner: Sverige.

Utslagsrunden:

Forvirret? Det blir verre. Vi har altså fått med oss Frankrike, Norge, Danmark, Ukraina, England, Sveits, Italia og Sverige til neste runde. Nå rangeres lagene etter poeng de fikk i denne og forrige kvalifisering (da den til EM 2009). Det betyr at landenes poengsum legges sammen og deles på antall kamper. Deretter trekkes det, slik at de fire beste trekkes mot de fire dårligste. Det ser ut til at Sverige og Frankrike kommer i den øverste puljen, og det er derfor ideelt at vi også gjør det.

Vinner Norge sine to kamper, er landet videre. Taper Norge sammenlagt, er vi videre til den tredje kvalifiseringen. Vinner Norge den kvalifiseringen mot de andre tapende lagene (igjen sannynligvis Sveits, Ukraina og sannsynligvis Italia) i en miniturnering. I denne miniturneringen er vinneren videre til å møte det tredje beste laget i CONCACAF, det vil si den nord- og mellomamerikanske kvalifiseringen. Med 90% sikkerhet blir det Mexico.

Reklamer
Kategorier:Landslag
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: