Hjem > NFF/Jenteløftet > Jenteløftet – en forskuddsnekrolog

Jenteløftet – en forskuddsnekrolog

Jenteløftet avgår med døden i 2012. Det vil bli savnet av enkelte medlemmer av Norges Fotballforbund.

Jenteløftet hadde en god oppvekst i sitt første år. Sammen med TV2s storsatsing, kom Jenteløftet som en frisk pust inn mot Norge og markerte at Norges Fotballforbund hadde bestemt seg for at kvinnefotballen skulle satses på. Asbjørn Myhre tok ansvar og skapte gode levevilkår for mediadekningen av Toppserien i 2008. At Røa ødela gullspenningen relativt tidlig er en annen sak, mediamessig ble dette en kjempesatsing.

Men dette løftet hadde en bakside. Akkurat som subprime-krisen som ga den allerede fra tidlig av en bredside Jenteløftet aldri kom over, ble Jenteløftet et offer for at alle var begeistret for det uten å spørre hva det faktisk var verd. Norges Fotballforbund hadde overlatt den nyfødte til et selskap der prosjektansvarlig var sykemeldt og ingen andre tok over. Etter å etter hvert ha funnet sitt grovt forsømte barn, ba Norges Fotballforbund prompte om unnskyldning, men lite ble gjort for å opprette det hele.

I 2009 begynte tegnene til alvorlig svekket helsetilstand å bli synlige. Jenteløftet fikk mindre kamper på TV2, og Jenteligaen, som alltid hadde vært fokusert på trettenåringer, ble etter hvert tatt av luften. Kampene ble fortsatt vist på TV2, men det var sjeldnere, og nettsatsingen til TV2 ble også skadelidende. Ettersom ingen av de andre mediekanalene var engang mildt engasjerte, kan man trygt si at Jenteløftet ikke fikk noen økt mediainteresse. Ting var faktisk i ferd med å gå tilbake til hvordan det var før Jenteløftet.

Norges Fotballforbund hadde i løpet av 2008 og 2009 grovt forsømt kvinnefotballen som sådan ved Berntsen-skandalene, Kåfjords uttalelser i media om kvinnefotballens dårlige utsikter, forfordeling av Frisk Forsikrings sponsorpenger uten engang et skinn av nøytralitet, innførte også krav som langt på vei slet på Jenteløftets skrantende helse. Kravet til kvalifisert stadion gjorde ting vanskelig for mange klubber. Røa var nære ved å avlyse Champions League fordi de ble tvunget til å utvide banen med femti sitteplasser, men banen ble jo ikke godkjent. Så med NFFs hjelp fikk de mulighet til å spille «hjemme»kampene i Drammen (som, med jobb og skole før kampen ga Røa færre fordeler enn «bortelaget»). Deler av dette kunne vært forhindret om NFF hjalp til med lån av stadion litt nærmere. Trondheims-Ørn fant ikke noen annen løsning enn å spille på Lerkendal, ettersom de trodde at de hadde Trondheims bystyre som støttespillere. I stedet fikk Ørn en regning på 800 000 og et bystyre med veltoede hender. Kattem måtte spille på Orkdalsbanken kunstgress etter at Åsheim ikke var bra nok for de kameraene som aldri dekket Toppserien, og i hvert fall ikke Kattem, uansett.

Men stadionfetisjen var ikke den siste spikeren i kista for Jenteløftet. Med Jenteløftet kom vyer om medaljer i mesterskap. I EM ble de allerede oppfylt i 2009 på grunn av at UEFA innførte bronsemedalje for tapende semifinalister. Imidlertid hadde de liten forståelse for å tillegge kampprogrammet. Hadde de gjort det slik at det passet Stabæk, hadde de kanskje kunnet hjelpe det håpløst virkelighetsfjerne publikumsforventningene NFF innførte. I stedet ble opplegget i 2009 lagt frem på en måte som gjorde at det ble ekstremt tett de første ukene, og så en meningsløs lang pause fram til EM. Rundt nå ble røstene om Jenteløftets meningsløshet hevet. Heldigvis for Jenteløftet, lærte NFF delvis av sine feil, og la ting bedre til rette i 2010. Delvis, i hvert fall. Bedre ble det ikke av at NFF forlangte, på tross av krav om at et norsk lag skulle vinne Champions League, at Røa måtte spille seriefinale, cupkamp og sekstendelsfinale i løpet av litt over en uke to år på rad, noe som slet veldig på stallen. Røa greide seg i 2009, men ikke ved hjelp av NFF. Hvordan det går i 2010 med like tett kampprogram og i tillegg to viktige landskamper med Røa-spillere, vil tiden vise. NFF fikk i hvert fall en VG-journalist engasjert – om enn han gikk sterkt ut mot NFF. Men kanskje all PR er god PR?

Der Jenteløftet hadde blitt ansett for være noe nytt og spennende i 2008 og delvis 2009, falt det helt sammen i 2010. Norges Fotballforbund hadde brukt store deler av det enorme overskuddet sitt til å finansiere utvidelse av Ullevål Stadion, og de skaffet seg stor gjeld ved å jobbe videre med en virkelighetsfjern satsing på EM i 2016. Da søknaden ble skrinlagt i desember 2009, hadde NFF brukt store summer på å planlegge et nytt nasjonalstadion i Groruddalen (et sted uten noe topplag noensinne, forfatteren bekjent) med plass til 50 000. Tilskuertallene på Ullevål Stadion kunne knapt forsvare dette behovet.

NFF lette etter et sted for å kutte ned på for å bli kvitt denne usedvanlig feilaktige og grovt selvskapte gjelden.  Tippeligalagene hadde ni år igjen av sin kontrakt. Jenteløftet hadde en stipulering om at NFF kunne trekke seg ut dersom Norges Fotballforbund gikk med grovt underskudd. Problemet med dette underskuddet var at det ikke var et underskudd, det var et overskudd. Å kalle det et underskudd blir som å si at en person som tjener en million i året får dårlig lønn fordi han sløser bort halvannen. Dette hindret ikke Norges fotballforbund, som brukte argumentet at Jenteløftets krav ikke hadde blitt innfridd fordi toppserieklubbene ikke hadde skaffet en administrativ, men en økonomisk orientert, daglig leder. Historien viste at toppserieklubbene valgte rett – Jenteløftet var så skralt at det kunne aldri overleve, og gjennom den tiden klubbene fikk penger, måtte de tenke mer på hvordan de skulle overleve enn hvordan de kunne holde i live Jenteløftet. For å sikre seg at Jenteløftet var så godt som dødt, bestemte Norges Fotballforbund seg for å kutte i de som hjelper de framtidige stjernene, og blant de som jobber med å få ting på rett kjøl i Norges Fotballforbund.

Hvordan det hele hang sammen, trakk NFF det eneste som var igjen av Jenteløftet – penger. I 2011 blir 400 000 kroner trukket, og de resterende 600 000 trekkes i 2012, som dermed blir Jenteløftets dødsdag.

PS: Å holde Jenteløftet ved live kan fortsatt la seg gjøre om Norges Fotballforbund er redelige om sin økonomiske situasjon, bestemmer seg for å snakke med klubbene om hvordan man setter opp et godt styre med klare arbeids- og ansvarsoppgaver, jobber for å få kvinnefotballen ut i media, samarbeider med klubbene om å holde kritikk internt og rosing eksternt, samtidig tar kritikken på alvor, dropper alle krav om stadion for alle klubber med mindre enn 400 tilskuere i snitt, tilrettelegger for klubber som  skal spille i Champions League, tilrettelegger enda mer enn de gjør for klubber som har herreklubber de er del av eller samarbeider med, legger 16. mai-kampene spesielt til rette slik at de ikke konkurrerer med herrelag (spesielt i Bergen og Trondheim), igangsetter direkte kommunikasjon mellom seg selv og klubbene og oppfordrer sterkt klubbene til å ha løpende kommunikasjon og har profejsonell og oppdatert informasjon om Toppserien og landslaget.

Reklamer
Kategorier:NFF/Jenteløftet
 1. Tore Thorsen
  september 12, 2010, kl. 09:38

  Jeg tror ikke vi er uenig i dette heller. Men inntil det motsatte er bevist tror jeg NFF er mulig å samarbeide med. Arna Bjørnar har hatt møte med Yngve og gjennomgått hva vi mente var gått feil i Jenteløftet, og jeg opplevde det som at vi var veldig enig både om dette og hvordan vi burde gå videre med prosjektet. Så er det opp til NFF å bevise at de virkelig ønsker å samarbeide.
  En helt annen sak er at også Arna Bjørnar mener at de foreslåtte kuttene er lite gjennomtenkt og dessuten kontraktsbrudd i forhold til Toppserieklubbene.Konf. Arna Bjørnars hjemmeside!
  Jeg tror vi står ved en avgjørende skillevei for kvinnefotballen hvor det gjelder å holde hodet kaldt og beina varme!

 2. Andreas Kolle
  september 11, 2010, kl. 19:05

  Ikke stort. Men merkelig nok er faktisk ikke, om rapportene stemmer, næringslivet helt avvisende heller. Kattem fikk faktisk mer sponsorinteresse etter å ha gått gjennom økonomien og funnet billigere alternativer. Det tror jeg kan være et eksempel til etterfølgelse.

  Men først må vi få en oppklaring i om NFF er skikket til å styre den øverste divisjonen i fotball for kvinner eller ikke. Det er fullt mulig at det ikke går uten dem, men det går åpenbart ikke med dem heller.

 3. Andreas Kolle
  september 11, 2010, kl. 19:03

  Jeg er enig i at det blir en del fokus på hva som har gått galt. Dette hadde ikke vært så interessant om Norges Fotballforbund ikke så ettertrykkelig hadde nektet enhver skyld. Her har de stått fram som så uredelige at det er lite de kan gjøre annet enn å enten kutte alle bånd med kvinnefotballen eller gjøre fullstendig retrett.

  Det siste er foretrukket, selvfølgelig. Men før NFF viser seg som mulig å samarbeide med, blir det feil å fokusere på hva klubbene kan gjøre. Og det tror jeg oppsummerer den eneste uenigheten Tore Thorsen og undertegnede har om saken.

 4. erik
  september 11, 2010, kl. 19:01

  Og hvordan er faktisk økonomien i toppserieklubbene? Er det noen inntekter å prate om?

 5. erik
  september 11, 2010, kl. 18:39

  Dette ble mye dokumentasjon om hva som har skjedd og hva som gikk galt. Meeen hva med nå å fokusere på hva som bør og må gjøres for å få i gang dette prosjektet igjen.

  Min logikk tilsier at klubbene ikke kan bruke penger og ressurser på ting som arenatull og «sikkerhet» rundt kamper som ikke drar flere enn en vanlig herrekamp i 3 div.

  I tillegg så kan jeg ikke fatte at så mange prosent av nevnte pegner og ressurser skal brukes på å pynte på toppserien og rammene rundt, enn heller å sette de inn på de sportslige tiltakene rundt klubbene. For det er jo alltids slik at man kommer på kamp fordi man er engasjert i klubben eller vil se en god damekamp. Ikke fordi opplegget rundt kamper er så profesjonelt.

  Jeg mener at alt er veldig bakvendt slik det er nå. Jeg får følelsen av av opplegget toppserien og profileringen utad på en måte skal dra folk til kamper og skape interesse. Men det sier jo ingenting om nivå, sportslig utvikling eller engasjement. På tide å få igang det sportslige i disse klubbene, og deretter får man starte med profilering og alt annet som tar masse penger.

 6. Tore Thorsen
  september 11, 2010, kl. 18:19

  Navnet skjemmer ingen, men for meg synes det å stå mellom gjenfødelse eller aktiv dødshjelp! Er mer spent på Røa’s kamp 16 okt. Satser på en solid hjemmeseier der!
  Tore

 7. Geir
  september 11, 2010, kl. 12:48

  Håper vel egentlig ikke på noen reinkarnasjon av noe jenteløft i det hele tatt. Håper heller at NFF kan overlate hele ballet til noen andre. Som faktisk kan klare å utvikle toppserien. Men mest av alt håper jeg vi leder på Røabanen om eksakt to uker. Gjør vi det (og vinner kampen til slutt) kan Yngve gjøre hva faen han vil. Han klarer uansett ikke å å meg til å slutte å gå på kamp.

 8. Tore Thorsen
  september 11, 2010, kl. 10:00

  Det er vel ikke så mye mer å tilføye her?
  Vi får håpe på reinkarnasjon i Jenteløftet 2, denne gangen med styring fra dem som vet litt om klubbdrift- nemlig klubbene.

  Tore

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: