Hjem > Cupen, Toppserien > In hoc signo vinces

In hoc signo vinces

Det har vært antydninger til diskusjon om hvorfor Stabæk ikke leder med mer, og hvorfor de er ute av cupen. Med et så bra lag, burde de jo ha avgjort for lenge siden? Og nå er de a poeng med Røa? Hvordan kan det ha seg?

For å komme debatten i forkjøpet, handler det faktisk ikke om Stabæk. For eksempel har Stabæk 14-5-0, altså 47 poeng og ingen tap. Det er et snitt på  2,47 poeng per kamp. Rosenborg har 17-9-0, altså 2,3 poeng per kamp. Stabæk har til og med scoret flere mål på fære kamper, om enn avstand mellom topp og bunn er betydelig større i Toppserien enn i Tippeligaen.  Stabæk røk ut i kvartfinalen i cupen, mens Rosenborg røk i semifinalen. Stabæk mot en medaljekandidat, Rosenborg mot en dumpekandidat fra divisjonen under. Dersom Stabæk Fotball Kvinner sammenliknes med Rosenborg, kommer Stabæk stort sett minst like bra ut, om ikke bedre. Og det er før vi går inn på spissenes balansekunst og fingernemhet.

Stabæk har lov til å ikke vinne alt. De har et mye bedre lag på papiret enn noen andre, men det er ikke slik at man skal være udødelig. Og tillater man et og annet feilskjær, som man gjør med Rosenborg, har faktisk Stabæk gjort en svært hederlig innsats. Fotballen deres har vært underholdende, stå-på-viljen upåklagelig (med noen unntak) og de har rodd iland flere kamper på tross av en dårlig dag på jobben. Hva er grunnen til at de ikke har avgjort serien?

Røa. Skal man lete etter grunnen til den tette kampen, bør man se på Røa. At Røa i det hele tatt har holdt tempoet til Stabæk er faktisk mer til Røas fordel enn til skam for Stabæk. At Røa slo ut LSK Kvinner på en dårlig dag vitner om en samhandling og en stayer-vilje som faktisk går godt utenom hva man kan forvente.  Røa kan godt tape resten og gjenvinne menneskeligheten sin, men det er faktisk slik at det er Røas prestasjoner mer enn Stabæks eventuelt manglende som fortjener oppmerksomhet. Til sammenlikning er altså Arna-Bjørnar og Kolbotn 8 og 9 poeng bak. Det er faktisk svært anstendig for begge med tanke på fjoråret for Arna-Bjørnar og mistede spillere for Kolbotn. Men om det er svært anstendig, hva skal man da si om Røa?

Det er nok av folk som prøver å knekke «Røa-koden». Hvorfor er Røa så gode? Hvorfor er de nok en gang i finalen? Hvorfor har de, med det på papiret reduserte mannskapet, karret seg til medalje, og kamp om gullet med tre serierunder igjen? Og her begynner den skolastiske fortolkning: Røa vinner fordi de har vinnerkultur. De har vinnerkultur fordi de vinner. De vinner fordi de har… et cetera ad infinitum.

Dette er selvfølgelig sludder. Asker vant cupen i 2005, men tapte i 2006 og 2007. Kolbotn vant serien i 2005 og 2006, og de vant cupen i 2007. Så var det stopp. Man vinner ikke fordi man har vunnet før. Og Røa-spillere, -trenere, -støtteapparat og så videre har gitt sin forklaring: miljø og samhold. Du spiller bra for vennene dine. Du passer til en venn i bedre posisjon, du nekter å skuffe vennene dine. Og treneren. Det er ikke en militær disiplin som gjør at spillerne spiller bra sammen, det er vennskap. Det er ikke sexy, det er ikke salgbart, det er ikke intellektuelt, og det er langt fra fotballfaglig, men det er riktig. Ja, samhold og dedikerte spillere, da.

Røa har ikke vunnet noe i år. Kanskje de heller ikke gjør det. Men de har skapt en merkevare som går utenom de sportslige prestasjonene til sine motstanderlag. Moralen er enkel. Du avskriver aldri et lag som gir alt for hverandre. Oversatt: Du avskriver aldri Røa.

Reklamer
Kategorier:Cupen, Toppserien
  1. Geir
    oktober 13, 2010, kl. 17:49

    Som Stabæksupporter skal Røa ha takk for en ting: dere gjør det større å eventuelt vinne, ettersom dere er så forbanna vanskelige å bli kvitt på tabellen.

    Og jeg er enig i at Stabækdamene har prestert meget godt. Mer enn 2,5 poeng per kamp gjennom en hel sesong skal det ikke være lov å forvente.

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: