Hjem > Spillere > Solveig oppi det hele

Solveig oppi det hele

Den 3. juli 1998 på Klepp Stadion, etter at fenomenet Dagny Mellgren hadde scoret to for Klepp og gjort det fortsatt relativt ferske Oppegårdlagets kamp om poeng vanskelig, scoret Solveig Gulbrandsen sitt første mål i den øverste divisjonen i fotball for kvinner. Målet hjalp til å sikre en OK 2-2 for Kolbotn. Solveig scoret ett mål til i den sesongen, og endte da på fattige 2 mål, evigheter bak 16-målsscoreren fra Israel, Silvi Gian, som ble lagets toppscorer. Det var bare en tredjedel av Sandvikens Lise Klaveness’ mål, og halvparten av Trondheims/

Solveig Gulbrandsen (her fra 2009) har spilt sin siste kamp på Nadderud.

Ørns Trine Rønning. Sistnevnte tok også cupfinalen med storm i en slags kamp mellom de to unge og lovende spillerne, 16 år gamle Trine og 17 år gamle Solveig. Ikke det, den da ellers kvinnefotballskeptiske Aftenposten kommenterte om Solveig Gulbrandsen at hun var «Kolbotn-midtbanens leder. Ofte ballvinner, men også løpssterk og ballsentral».

Når hun nå velger å legge opp, forsvinner en av de siste restene etter 90-tallet, som enda det bare er 11 år siden, framstår som en evighet siden på kvinnefotballnivå. På den tiden var det ikke noe Jenteløftet, til gjengjeld spilte da også lagene der de følte for. Oppbackingen som spillere nå får var også uvant, ironisk nok siden Norge var verdens beste landslag ved flere anledninger.

Solveig er en av heltene.  Hun startet som innbytter mot USA i gruppespillet i Sydney-OL, men ble i startelleveren i samtlige kamper siden, og dyttet ut storheter som Unni Lehn og Margunn Haugenes. OL-finalen for hennes del ble kort, da hun ble byttet ut etter bare 34 minutter fordi, vel, hun ikke spilte bra nok. Likevel greide Solveig helt fint å glede seg over gull etter at tidligere nevnte Mellgren satte inn golden goal. OL-finalen var Solveigs andre siden debuten, hun hadde også erfaring fra publikumseksplosjonen VM i USA i 1999, og hun spilte hele kampen da Norge tapte på finaler mot Brasil foran 90 000 tilskuere.

Vel så imponerende som Solveigs landslagsopplevelser som ung (19 da hun vant gull i Sydney) var hennes innstilling til klubblag. Sola holdt seg til Kolbotn, og var med på, noen vil si en vesentlig del av, den trinnvise oppgangen til Follo-klubben fra fjerde i 1999 til tredje i 2000, andre i 2001 og første i 2002. Så snakker vi ikke så høyt om cupfinalen i 2003. Den hører ikke hjemme her. Fra 2005 gikk det slag i slag for Solveig. Det ble sølv med landslaget i EM i England, og gull med Kolbotn. I 2006 ble det nok et gull, og i 2007 endelig et cupgull. Hele denne tiden hadde hun vært blant de mestscorende. I andresesongen scoret hun 15 mål, i 2001 18, og i 2003 ble hun toppscorer med 15 mål. Delt, riktignok, men toppscorer likevel.

Det ble derfor for dumt å snakke om å «svike» laget da hun etter ti år valgte å bytte fra Kolbotn til laget med vaskemaskiner. Solveig kan minne om, for de som er gamle nok til å huske ham, Gabriel Batistuta, en spiller som fikk tilbud om å spille i topplag i Italia, men som holdt seg til Fiorentina, som han så som «sitt» lag. Mot slutten spilte han litt for Roma, sånn for å ha prøvd å spille for et storlag (nå er jo Kolbotn et storlag, men et storlag uten vaskemaskin. Med mer). Solveig Gulbrandsen var også der klar for å inngå det samme intime forholdet til den nye klubben som for den gamle, og i den halvannen sesongen, bare avbrutt av  en under middels sesong i kjempe-på-leirføtter-ligaen WPS, var hun for alle praktiske formål like lojal.

I tillegg til et arbeidsjern og en målscorer, er også Solveig, vil rapportene ha det til, en ledertype. Hun har vært visekaptein på landslaget (rent formelt er hun det fortsatt), og hun har hatt perioder, senest i år, der hun har greid å ta tak i et landslag som stanger mot et elleve-spillere-i-forsvar-lag. Med en god pasningsfot har hun oftere vært tilrettelegger enn målscorer, og en viktig slik en.

Solveig har vært bastant og komromissløs, men alltid fair. Hun har vært et godt forbilde for unge spillere i over ti år, og hun har vært en viktig lagspiller. Dynamiteblogg ønsker henne lykke til videre i livet.

Reklamer
Kategorier:Spillere
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: