Hjem > NFF/Jenteløftet, Toppserien > Sammenlikning med herrefotball 2

Sammenlikning med herrefotball 2

Dommere

I forrige sammenlikning så vi på jaget etter publikum, og især sammenlikningen med Tippeligaen og dennes fans. Nå er det de svart- eller grønnkledde pipeblåserne som skal gjennomgå nærmere øyesyn.

I herrefotballen ligger mye av sjarmen å, som min kollega sa «rope sjofle ting til dommeren». En avgjørelse som går mot laget er per definisjon tegn på at dommeren tilhører det vegetative stadium av cerebral aktivitet, eller i det minste har sterkt nedsatt synsfelt. Sammenlikninger med drøvtyggere er populært, og også kommentarer om dommerens lett omsettelige nøytralitet.

Ettersom dette som oftest gjøres i supportergrupper, er dommerreaksjoner på kamp uvanlige i kvinnefotballen såfremt kampene ikke inkluderer vår eneste aktive supportergruppe, Stabæk Support. De har tatt med elementer fra herrefotballen som nevnt over, om enn i noe høfligere form. Jeg har overhørt offsideprotester på Toppserie-kamper som i bunn og grunn handler om at «dommeren fratok oss en kjempesjanse», enda offsiden var helt grei. I en av kampene (Stabæk – Donn) hadde Lise Klaveness og Kristy Moore nærmest hadde satt opp telt bak forsvarsfireren til Donn, så det var en god del offsidesituasjoner som var utvilsomme for alle bortsett fra Stabæk Support.

Merkelig nok synes jeg dette er en bra ting. Om man får ut reaksjonene der og da, uetterrettelige som de som oftest er, så blir man fortere ferdig med dem. I kvinnefotballen foregår imidlertid mesteparten av diskusjonene på nett, og der har tonen blitt i stadig økende grad skjerpet. Etter at Rebecca Angus ble gitt rødt kort mot LSK i kvartfinalen, var det en del snakk, og da samme dommer viste ut Stine Andreassen og Dorte Dalum, begynte beskyldninger, konspirasjonsteorier, innuendoer og liknende å hagle fra steder man minst hadde ventet det. Enten var det Røa som ble favorisert (!), eller så var det dommeren som var uberegnelig. Alternativt var det hele kjønnet det var noe galt med.

Den sistnevnte tilhører fra neste år 1.divisjonstrener Peter Pedersen, som mente at dommerne uten y-kromoson ikke holdt nivå. Fløya har nok andre problemer enn feilaktig dømming imot, man taper ikke med fire-fem mål i flere kamper fordi dommeren er vrien.

Kort sagt, vi kan gjerne være forbanna på dommeren, også når en dommer gir et kanskje strengt talt fortjent gult kort mot midtbanespilleren vår, eller når en hårfin offsideavgjørelse ikke kom til vår fordel. Men det er absurd å avskrive et dommertalent på grunn av noe så tilfeldig som kjønn, særlig for oss som allerede har akseptert at kvinner kan spille fotball underholdende, men at de ikke duger til å dømme. Det er derfor jeg håper Hege Lanes Steinlund er så god og usynlig som mulig når hun er assistentdommer i herrefinalen. Og at Peter Pedersen får mange mannlige dommere i 1. divisjon, så han kan skjelle ut dem også.

Reklamer
 1. Andreas Kolle
  november 3, 2010, kl. 20:56

  Nei, kritiser i vei. Men en dårlig dommer er dårlig. Ikke en dårlig kvinne. Kvotering av dommere er selvfølgelig dumt, og vi er begge enige i at det finnes gode kvinnelige dommere og dårlige kvinnelige dommere. At Stabæk blir fratatt sjanser både fordi det er og ikke er offside.

  Jeg er for kritisering av dommere, både usaklig og saklig. Men ikke konspiratorisk eller diskriminerende. Og det er de to siste jeg har sett mest av i det siste. Dog ikke fra Stabæk.

 2. Geir
  november 3, 2010, kl. 20:24

  Det er vel ganske innlysende at man ikke kan si at en dommer er dårlig fordi hun er kvinne. Men jeg synes det blir et langt sprang derfra til at vi må slutte å kritisere de kvinnelige dommerne i Toppserien. Sammen med sine mannlige kolleger. Enkelte av dommerne i Toppserien kan virke kvotert inn. Fordi de er kvinner, og man må jo ha hovedsaklig kvinnedommere i Toppserien. Eller? Feil. Man må ha best mulig dommere, det har spillere fortjent. Det har også de virkelig gode kvinnelige dommerne våre fortjent.

  Stabæks offensive spillere går mye i offside, den er jeg med på. Men det vinkes stort sett uansett, hårfint offside eller ei. Det er vel en intensjon som heter at man ved tvil skal la det komme det angripende lag til gode. Det ser man spor av i eliteserien, hvor det tidvis ikke blåses/vinkes i situasjoner hvor TV-bildene i etterkant viser at det faktisk er offside – hårfint.

  Det jeg synes dommere i eliteserien ofte mangler er litt bedre spilleforståelse. Det blir litt «jeg blåser om noen faller, ellers ikke». Slik tankegang kommer stort sett det ikke-ballbesittende laget til unnsetning, da man slipper unna med mye holding, obstruksjon osv.

  Men det er neppe verre enn at verken nedrykk eller gullkamp har blitt avgjort av dette. Det skal til gjengjeld ekstremt dårlig dømming til for at det skal kunne være en mulighet. Og fullt så dårlig er ikke dømmingen. Kvinner eller ei.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: