Hjem > Toppserien > En midlertidig oppsummering

En midlertidig oppsummering

Også årets silly season har vært spennende, og det har vist flere artige utviklinger. Men ettersom de fire store på overgangsmarkedet, Melissa Wiik, Lisa-Marie Woods, Isabell Herlovsen og Cecilie Pedersen, er på plass, er det på tide med en forsiktig oppsummering, der vi deler inn i styrket, svekket eller samme sted. Vi kjører alfabetisk:

Amazon Grimstad har på plussiden fått en svært lovende keeper i Kristin Eggert. De har også flere lovende angreps- eller offensive midtbanespillere i Åvik, Smyth og Konradsen. På det negative mangler defensiv midtbane av typen Sannæss og Niemi  imidlertid helt, og forsvaret er på papiret bittelitt svakere spiller for spiller om Salmen og Freeman skal sammenliknes med Bowen og Syvertsen. Positivt med kontinuitet på trenersiden, men Amazon bør allerede strigle en arvtaker til Haugenes, og da får man håpe at den purunge Holmgren har hjertet i klubben.

Dom: Styrket, men ikke mye. Litt større stall, Fiane Christensens eventuelle retur kan gjøre forskjellen. Interessant å se hvor samkjørte dette nye laget er.

Arna-Bjørnar: Har skaffet seg Cecilie Pedersen. Punktum. Tapet av Nygård og anskaffelsen av Himle avventes selvfølgelig, men Pedersen er det store navnet. Det vil vise seg om klubben som har underprestert endelig presterer.

Dom: Styrket.  Kraftig.

Kattem:  Å miste Tonje Følstad til Byåsen svir nok mest. Ingvild Johansen greide de seg uten i 2010, uten at det året bør være en målestokk på noe som helst. Kattem satser fortsatt på unge talenter, men den resepten var bare halvgod. Julie Adserø kan hjelpe. At de nok en gang bytter trener viser litt om hvor store problemer klubben har med stabilitet.

Dom: Svekket. Ikke mye, men nok til at de må være fullt skjerpet i alle kampene.

Klepp: Hyvää Klepp. Med Vaelma og Salmén på midstopperplass, Kankaanpää som keeper og Niemi på midtbanen bør Klepp sende en liten takk til landet på andre siden av Bottenviken. Klepp har også beholdt Ims og fått tilbake Kleppa. Tapene deres skal greit erstattes, kanskje med usikkerhet rundt keeperplassen. Klepp tilhører også Toppseriens bananrepublikker når det gjelder trenerskifter, kanskje på tide å satse litt på en trener?

Dom: Klart styrket. Men trenerrollen er noe usikker.

Kolbotn:  To relativt ukjente enheter fra Damallsvenskan, den ene fast på laget, den andre uten offisielle kamper, er det vanskelig på bli klok på. På papiret virker imidlertid Angus og Mmadu som bedre spillere. God andrekeeper i Silje Lofthus, da. Det viktigste for klubben var nok likevel at Dan Eggen signerte igjen.

Dom: På samme sted. særlig tapet Angus blir stort, de nye er det vanskelig å bli kloke på, men alle de andre har blitt ett år bedre og klokere.

Linderud-Grei: Med halve laget syke eller på andre siden av jorden, var 2010-sesongen et lite mirakel. Nå har de styrket stallen med 2x Nordeide Grønli , Møllerstad og Libach fra i 2009 og Victoria Andersen fra Urædd. Keeperplassen er imidlertid farlig, og her bør de kanskje friste Nora Gjøen vekk fra LSK. Ellers kan de slite.

Dom: Styrket. Keeperplassen blir akilleshælen, men dette laget kan absolutt overleve 2011-sesongen også.

LSK Kvinner:  Tapet av stortalentene Dekkerhus og Enget vil merkes, men dersom canadierne Wilkinson og Matheson er tilbake, og med Herlovsen i form, kan likevel LSK greie seg fint. At LSK Kvinner bytter trener for vel åttende gang siden 2000 er vel ikke en god ting, men kanskje det fungerer denne gangen.

Dom:  Styrket med canadierne tilbake, mens de er vel på stedet hvil uten. Herlovsen er så god.

Medkila: Regel nummer en i Toppserien. Er du et nyopprykket lag, må du forsterke. Medkila har fått Karlsrud som pendler fra Østlandet. Det imponerer lite.

Dom: Formelt styrket. I praksis er dette laget ikke godt nok ennå, og må regnes som svekket i forhold til et minimumskrav for nye lag.

Røa: Ingen mødre rapportert tilbake, men Røa har Lene Mykjåland, Line Holter, June Tårnes, Camilla Ose og Krivil Schau Odden. Fortsatt noe tynt i forsvar, men det skal visstnok være omrokkeringsplaner der. Uansett har det et bredere lag med Stange, Andresen og Herregården med fra start. Midtbanen ser fortsatt pen ut, og angrepet livsfarlig.

Dom: Klart styrket.  Fortsatt ikke tilbake til den gyldne 2006-2009-sesongen, men solid tropp likevel.

Sandviken:  To juniorer, en Arna-Bjørnar-reserve og to fra 1. divisjon innbyder ikke til optimisme. Ingen rapporterte spillertap. At tidligere Ny-Krohnborg-trener Sigmund Hjermann har tatt over fra Øyvind Nordtveit som igjen tok over for Bjarte Alfarnes som igjen tok over for Arne Møller siden Sandviken begynte i 2009-sesongen vitner om at Sandviken har Kattem som rettesnor. Tiden vil vise hva enda et trenerbytte betyr.

Dom: På samme sted. Uten at de imponerer noen.

Stabæk: Melissa Wiik viste allerede i åpningskampen mot Arsenal at Stabæk kommer til å få bruk for henne. Enget og Dekkerhus er spennende navn, men ikke heeelt der oppe ennå. Også usikker på hvordan Sannæss takler overgangen. Mye av tiden greide Stabæk seg uten Gulbrandsen, så Woods og Nybø svir nok mer. Stabæks forakt for forsvarsspillere vil bli deres svøpe en gang. At de mister Finjord etter sesongslutt er uheldig, men de har god tid på å finne en erstatter.

Dom:  Styrket. Wiik + Dekkerhus + Enget er mer enn Woods + Nybø. Om Akerhaugen eller Rønning ikke er tilbake til sesongstart, kan det imidlertid se vrient ut.

Trondheims-Ørn:  Å mase om 0-7 er å bomme på målet. Ørn var på papiret ikke gode nok for finalen. Likevel fikk de det til. Kudos der. Når det gjelder nye spillere, er det omtrent samme nivå på Johansen som på Thorbjørnsen. Å miste Lene Bredesen ble hardt, men Kristin Lie er nok tilbake fra skade.

Dom: Premiedefinisjonen av på stedet hvil.

Konklusjoner

Forsvaret har blitt behørig ignorert igjen. Klepp er nok den eneste som har forsterket forsvaret, noe som kan vise seg å være lurt. De andre lagene kan merke dette, og det kan fort bety at de grønnkledde (sånn apropos, finn på et kallenavn) kan bli enda vanskeligere. Nå er det bare Amazon og Stabæk som har tapt forsvarsspillere fra førsteelleveren, og Amazon har hentet inn igjen. Likevel et tankekors.

Et annet crux er trenerne. Bortsett fra de nordkoreansk-inspirerte Røa, Arna-Bjørnar og Trondheims-Ørn, er det noe «viva la revolucion!» over klubbene. Er det virkelig ingen som orker å trene et toppserielag lenger enn to år?

De mange tilbakekomstene fra profesjonell fotball bør sees i sammenheng med VM, og ikke i at spillerne er blitt dårligere. De vil definitivt krydre Toppserien, men det generelle inntrykket er imidlertid ikke hittil at Toppserien er tilbake på 2006-08-nivå.

Skal man kåre en vinner, blir det Klepp. De mangler en angrepsspiller, men ser solide ut bak og gode ut på midten med Ims og Niemi. Også hederlig omtale til Røa, LSK Kvinner, Stabæk og Amazon Grimstad. Samtidig skuffer vel Sandviken og Medkila, men også Ørn har ligget litt på latsiden.

Reklamer
Kategorier:Toppserien Stikkord:
 1. Oddvar
  februar 25, 2011, kl. 14:00

  Nå har Sandviken korrigert nettsiden sin i ft hovedtrener…

  Ellers er det lite spennende å melde fra Bergen om dagen.
  AB har etter at det ikke ble noe av Pedersen overgangen, ikke fått noen nye spillere inn ennå. Laget/stallen er solid hvor alle spillerne så nær som 1 spiller eller har spilt på landslag. Men troppen er tynn, med pt ca 16 spillere. Dette kompenseres dog ved 4 lovende hospitanter (hvorav 3 spiller på J16 landslaget) som trener med laget.

 2. Andreas Kolle
  februar 10, 2011, kl. 00:05

  Ifølge Sandvikens hjemmeside, http://ilsandviken.no/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=139, er Hjermann hovedtrener. Men OK. Takk for tips om Lene Sperre.

 3. Oddvar
  februar 8, 2011, kl. 23:19

  Øyvind Nordtveit er fortsatt hovedtrener i Sandviken. Han leder laget på hver trening og kamp, så noe annet er en misforståelse. Sandviken Hilke Larsen og Solveig Apeland i avgang fra i fjor. I tillegg er Linn Tveiten utleid til Voss og Ingvild Morken til Fana. De to sistnevnte spilte dog lite på a-laget i 2010.

  Hos Arna/Bjørnar har i tillegg til Mia Nygård, Lene Sperre forlatt klubben. Hun trener med Sandviken og scoret bla et av målene mot Klepp i søndagens treningskamp. Hun har dog ikke signert ennå. Reservekeeper Rebecca Hjellegjerde har også forlatt AB (spilte dog ikke a-kamper i fjor). Det betyr at AB pt bare har 1 keeper i stallen, og at evigunge Reidun Seth må iføre seg keeperhanskene om Skarbø får en skade.

  Det gjenstår å se om Pedersen klarer å leve opp til de store forventningene som der er til henne i sin nye klubb (som hun ikke har signert for ennå). Pendling kan bli en utfordring, så langt har hun knapt trent med sine nye lagvenninner.

 4. Håkon
  februar 7, 2011, kl. 13:50

  Sandviken tror jeg kan bite godt fra seg. Dårlig med kontinuitet på hovedtrenersiden, men de var vel det første nye laget i 12-klubbserien som klarte noe særlig mer enn seire over andre nye lag, var respektable i cupen mot Stabæk i fjor (eneste laget som scora på Nadderud), og klarer å få ut det beste av spillere som ikke nødvendigvis regnes som store talenter før de kommer dit (Kvalsvik, Bjånesøy f eks). Rangerer dem foran Kattem i hvert fall pr nå.

  Bra også at det virker som Toppserien objektivt er sterkere enn i fjor. Kanskje ikke så sterk på toppen som i 2009, men fortsatt et høyt nivå.

 5. Andreas Kolle
  februar 7, 2011, kl. 07:59

  Jeg ser frykten for å «ta en Donn», men det er forhåpentligvis et sted imellom Donn og Fortuna Ålesund. Og om man ser på spillere som har fartstid i Kattem, er det ikke bare trøndere. Men det er, som du sier, mulig at man er ekstra forsiktige i år.

  Det er mulig at Arna-Bjørnar stagnerer, men det er merkelig. Med Skarbø i mål, Tina Algrøy (15 mål), Cecilie Pedersen, Hege Hansen og Åsne Takle Eide (svært ung og lovende, 6 mål) foran, med landslagsuttatte Ingrid Ryland og tidligere J19-spiller Astrid Grøttå Ree på sideback, med erfarne Walde og Åsgaard i midten, med Madeleine Giske og Maren Mjelde på midten, sannsynligvis med glimtvis geniale Kristine Hegland… Og mot et Kolbotn som har færre og færre profiler.

  Tre skiller høres riktig ut. Og jeg tror også at det blir en interessant og morsom toppserie. Arna-Bjørnar skal om de har dagen kunne spenne ben på Røa og Stabæk, Kolbotn er alltid vanskelige, Klepp er markant bedre.

  Kort sagt, moro 🙂

 6. Geir
  februar 6, 2011, kl. 22:40

  Skal vel ikke se bort i fra at frykten for å ta en Donn å satse økonomisk har tvunget disse klubbene til å satse på de spillerne de har.

  Angående AB så er det vanskelig å tolke. Kan like gjerne si som deg at de har et kjempelag, men faktum er at de har vært utenfor pallen hver eneste gang. Samtidig som veldig mange har forventet at de skal være helt der oppe. I mine øyne om man underpresterer sesong etter sesong så kan det jo faktisk hende at de ikke er bedre.
  Ordet som da passer best er vel stagnasjon?
  Håper pedersen sagaen hjelper de nå.

  Men som sagt så tror jeg at der serien i fjor på forhånd skulle skille seg i to så vil vi få tre skiller i år.

  Men aner en litt mer interessant og morsomt toppserie i år 🙂

 7. Andreas Kolle
  februar 6, 2011, kl. 21:54

  AB har faktisk et kjempelag. Merkelig om de ikke tar medalje nå. Holder dem for bedre enn Kolbotn. Men Eggen er slu.

  Mye handler om å ikke rote bort poeng mot lag som Klepp, Amazon og så videre. Det er store muligheter for å trå feil nå, og Klepp og Amazon kan være litt ekstra vanskelige.

  Men om noen vet hva Kattem og Medkila driver med, hadde jeg satt pris på å høre det.

 8. Geir
  februar 6, 2011, kl. 21:32

  Gode refleksjoner. Skal bli spennende å se utviklingen til lagene frem mot seriestart, og da er det også lettere å konkludere angående nye spillere og treningsgrunnlag.

  Men slik jeg ser det pdd så er Røa og Stabæk ytterligere forsterket i forhold til de andre.

  AB og LSK har fått inn solide folk, men forskjellen mellom disse to er at AB ikke har mistet noen.

  Spennende med så mange tilbakevendende profiler, noe som gjør at toppserien blir et bedre og interessant produkt.

  Frykter dog at Røa og Stabæk stikker i fra like mye som de to nyopprykkede sakker akterut i bunnen relativt tidlig. Og da med resten av lagene som en slags mellomting der de tar poeng fra hverandre.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: