Hjem > Andre lag, Toppserien > Trenerkrise 2: Kontinuitet

Trenerkrise 2: Kontinuitet

Røas trener Geir Nordby er klar for nok en sesong. Det er også Arna-Bjørnars Morten Kalvenes og Gøril Kringen i Trondheims-Ørn. Disse skiller seg klart ut fra de andre lagenes trenere. I den andre delen i en serie på fire artikler om trenere i Toppserien skal Dynamiteblogg se på kontinuitet på trenersiden.

Av private årsaker velger Roger Finjord å trekke seg som trener for Stabæk etter inneværende sesong. I 2011 har Klepp, LSK Kvinner, Kattem og Medkila ny trener, mens det er litt uavklart hvem som egentlig er hovedtrener i Sandviken. Det er ikke nødvendigvis gode tegn. Skal man prøve seg som optimist, kan man se at Amazon Grimstad, Kolbotn og Linderud-Grei har kontinuitet. Dermed er det sånn omtrent fifty-fifty, om man konsentrerer seg om de siste tre sesongene, 2011-sesongen inkludert. Men det er som vanlig ikke så enkelt.

Hvis man ser på antall trenere fra 2000 til i dag, er det tre lag som skiller seg markant ut. Ørn, Arna-Bjørnar og Røa har svært sjelden bytter, mens resten av lagene har svært hyppige trenerbytter. De ligger faktisk på et snitt godt under 2 år per trener:

Klubb Trenere (sesonger) Snitt (år per trener)
Trondheims-Ørn 2 (12) 6,0
Arna-Bjørnar* 2 (12) 6,0
Røa* 2 (11) 5,5
Asker 4 (9) 2,25
Asker/Stabæk 6 (12) 2
Kolbotn 7 (12) 1,71
Stabæk 2 (3) 1,5
Amazon Gr. 4 (6) 1,5
Fløya 6 (9) 1,5
Setsk./Team/LSK 8 (12) 1,5
Klepp 8 (12) 1,5
Kattem 5 (7) 1,4

*= Markowski og Glesnes er her ikke inkludert.

Poenget her bør være klart: det er svært liten kontinuitet på trenersiden de siste ti årene, ser man bort ifra de tre øverste. Vi tar en snarvei og konkluderer med at kontinuitet er best. Røa og Trondheims-Ørn har hatt kontinuitet i det siste, og mye erfaring er gitt fra Nordsteien til Kringen og fra Edner til Nordby. De andre lagene har hatt stor variasjon i resultatene, med Klepp som bevis på at en trener som er engasjert i klubben (Eidsaunet) kan få til mirakler med en liten og på papiret ikke veldig god klubb, mens andre trenere (alle andre minus Frode Olsen) kan mislykkes med på papiret svært sterke lag.  Kattem og LSK Kvinner (med forhistorie) er lag som forsterker dette inntrykket.

Men hvorfor har ikke klubbene lyktes? Dette er delvis på grunn av at trenere som ansettes selv ikke er engasjert i mer enn to år. Blant trenere som har vært to år i klubben for så å slutte inkluderes: Bent Erik Smaadal (Team Strømmen), Janne Jansson (Team Strømmen), Jan Aksel Odden (Team Strømmen), Hege Riise (Team Strømmen), Jan Erik Bjerk (Fløya), Jan Aksel Odden (Fløya), Trine Lise Andersen (Fløya), Trine Lise Andersen (Kolbotn), Peer Danefeldt (Kolbotn), Aksel Bergo (Kolbotn), Jan Aksel Odden (Asker/Stabæk), Bjørnar Govassmark (Kattem), Kjetil Fosse (Kattem) og Tor Martin Hegrenes (Amazon Grimstad). Av disse er det unntakene som har fått sparken. De fleste har sluttet fordi de ønsket det.

I så fall er det grunn til å spørre seg hvorfor det ikke har lyktes noen å beholde trenerne. Det finnes flere grunner. En av dem er at de har større ambisjoner, som ble tatt opp i forrige Trenerkrise-artikkel. En annen er at de oppdager virkeligheten i Toppserien. En tredje er at styret og treneren har forskjellige ideer om mål og metoder. Uansett hva grunnen er, bør klubbene bli flinkere til å velge et treneremne som har oppriktig lyst til å bli i klubben. man kommer ikke på topp i Toppserien uten langsiktig planlegging. Og første ledd i planlegging er å ha en trener som har tanker om klubbens framtid.

Og da er det viktig å tenke utenfor boksen, som det heter. De to beste trenerne, Geir Nordby og Dan Eggen, hadde svært liten erfaring før de begynte i sitt yrke. Eggen hadde trent KFUM junior litt. Nordby hadde ikke trent noen. Og det ble folk av dem. Motsatt er det nok av kulturelle forskjeller mellom fotball for kvinner og for menn til at dette kan komme i veien for en god trener for herrer.

Reklamer
Kategorier:Andre lag, Toppserien Stikkord: ,
 1. Andreas Kolle
  mars 8, 2011, kl. 18:33

  Amazon Grimstad var vel på siden av poenget mitt. Det finnes alltid forklaringer, men det som er poenget mitt er å gjøre et enkelt regnestykke av det hele. Om Haugenes er de facto trener hele tiden, er vel ingenting bedre enn det. Poenget står fortsatt i forhold til at det er for mange utskiftninger.

  Men vi er egentlig ikke kjempeuenige der.

 2. jan reidar
  mars 8, 2011, kl. 00:18

  Hvordan Hegrenes ble fjernet har lite med poenget her å gjøre… det er en annen historie.
  Men om man regner Gaute og Margunn i sammen, så har de hatt 6 av 8 år totalt sett..

  Om nan ser toppserie, elite serie og adecco,,,så ville de neppe toppet listen over flest trenere på 8 år…
  Klart Margunn har innflytelse i en klubb hun har bidratt i så lenge, og med hennes erfaring.
  Vil tro Nordby har innflytelse på Røa også…

  Men nok om det, vi er nok enige 🙂 Bare uenige om hvor lenge som er lenge nok…Det kan være eksempler på klubber som har trenere /managere som har sittet for lenge også.. 🙂

  Men fotball er alltid diskuterbart 🙂

 3. Andreas Kolle
  mars 7, 2011, kl. 17:25

  Jo, Amazon Grimstad har hatt kontinuitet. Men de har uansett hatt fire trenere. Men Haugenes-dominansen er klar. Hvor stor innflytelse de har, vet jeg ikke, men i hvert fall jeg reagerte på måten Hegrenes ble fjernet på. Men her ligger nok mer bak enn det jeg vet.

 4. jan reidar
  mars 7, 2011, kl. 13:46

  Kontinuiteten er vel på en måte grei i Amazon…siden Margunn Haugenes har vært med hele tiden siden 2004, som trener og spiller. Mens ektemann Gaute også har deltatt mye i denne perioden.

  2004-2005 Gaute Haugenes
  2006 Jan Axel Odden i 5 måneder
  2006 Margunn Haugenes
  2007 Margunn Haugenes
  2008 Tor Martin Hegrenes
  2009 Tor Martin Hegrenes/ Gaute Haugenes
  2010 Margunn Haugenes/Gaute Haugenes
  2011 Margunn Haugenes

  Dette er hvertfall ikke av det verste…Både Margunn, Gaute og undertegnede har mer eller mindre deltatt siden 2005, i 6 år. Så noe kontinuitet må man si der er.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: