Hjem > Media > Har Fotballmagasinet mistet grepet?

Har Fotballmagasinet mistet grepet?

Siden artikkelen under ble skrevet, har Fotballmagasinet tatt seg godt sammen, og det er grunn til å håpe at de er tilbake i gammelt gjenge. Flere av ankepunktene i artikkelen under er derfor utdaterte, men da har artikkelen hatt en hensikt. Dynamiteblogg ønsker Fotballmagasinet lykke til i videre satsning.
I sin glansperiode har Fotballmagasinet vært det naturlige samlingspunkt for fans av kvinnefotball. I senere tid er det tegn til at denne tiden er ubønnhørlig forbi.

Har Fotballmagasinet kastet kvinnefotballen på sjøen?

Allerede da jeg selv skrev i Fotballmagasinet, for nå to år siden, var det tegn til klønete håndtering av det jeg forsto som enkle problemer, for eksempel da jeg skrev Grøneide Nordli ved en feil. Men det så ut  til å ordne seg etter hvert, og da Jan Reidar Vågsdalen kom med, følte jeg at det gikk fint. Da jeg av forskjellige årsaker valgte å ikke fortsette, leste jeg likevel Thomas Karlsens, Gaute Bergslis og især Jan Reidar Vågsdalens bidrag med iver.

Etter at Karlsen dro til Afghanistan og Bergsli ble for involvert i Trondheims-Ørn, ble Vågsdalen den eneste faste skribenten. Jeg var tidvis uenig i Vågsdalens observasjoner og enkelte slengbemerkninger mot lag, men han hadde en god penn og mange gode poeng. Hans artikler fikk mange reaksjoner og skapte et liv rundt kvinnefotballen som få kunne matche. Flere av hans kommentarer skapte ordflommer og interessante diskusjoner. Det var en frihavn for de av oss som ville diskutere situasjoner innen kvinnefotballen, og ikke rettferdiggjøre dens eksistens. Mange meninger kom fram, og potensialet for en tankesmie for kvinnefotballen lå i luften. Kort sagt, med Vågsdalen i form kunne fmag være med på å forandre kvinnefotballen til det bedre.

Men nå, etter at Toppserien 2010 og medfølgende cupfinale er over, er det lite igjen etter gammel storhet. Vågsdalens artikler om Cecilie Pedersen var i og for seg gode nok, og de engasjerte mange, men det var ikke temaer som fotballmagasinet hadde satt igang, i motsetning til tidligere. Deretter ble det tynnere, og oppdateringer på treningskamper forsvant. Stabæks knepne seier over Kolbotn, Røas tap mot Tyresö og seier over Rossjanka, Sandvikens anstendige resultat mot lag som egentlig er bedre enn dem, LSK Kvinners gode resultat mot Chelsea og så videre, alle har blitt helt ignorert.

Hva verre er, fotballmagasinet er per 25. mars 2011 noe bak på oppdateringene på overganger. Her er en oversikt over spillere de ikke har fått med seg har byttet klubb (ifølge egen oversikt):

Amazon Grimstad
Tilgang
Avgang
 • Elise Richardsen (fra Donn)
 • Fabiane (tilbake til Brasil)
Kattem
 • Line Holager (Meistad) (comeback)
Kolbotn
 • Heidi Valø
 • Ane Jakobsen Bjerke
Linderud/Grei
 • Gry Nordeide Grønli (skade)
 • Line Nordeide Grønli (skade)
 • Christine Libach (skade)
 • Maren Eithun Hauge (Lyn)
 • Kristin Lundanes Jonvik (VVV-Venlo)
 • Sasha Andrews (Boston Breakers)
LSK Kvinner
 • Monica Knudsen (trener)
 • Isabell Herlovsen (Lyon)
 • Siri Delviken (Kongsvinger)
Medkila
 • Line Danielsen (Grand Bodø)
 • Emma Holmqvist (Hammerfest)
Røa
 • Andrea Frøshaug (Lyn)

I tillegg står Cecilie Pedersen oppført som Arna-Bjørnar-spiller på tross av at hun er godt dokumentert, også på Fotballmagasinet,  som det motsatte. Det hører med til historien at i fjor hadde Fotballmagasinet en fin oversikt over samtlige treningskamper, i år har de ikke skrevet opp noen.

De kunne knapt ha valgt en dårligere timing. Når kvinnefotballen er borte fra TV2, når media overfokuserer på enkeltspilleres negative innstilling og lag med elendig økonomi, når VM er rett rundt hjørnet og fortjener ekstra oppmerksomhet, da trenger vi all oppmerksomhet vi kan mønstre. Det var derfor undertegnede fikk med seg tre eksperter på Toppserien til å lage «Toppserieextra». Det var under de klare forutsetninger at de skulle være i hovedsak på Fotballmagasinet for å booste dem og kvinnefotballen som sådan. Fotballmagasinet har til gode å gi noe form for svar på om de i det hele tatt ønsker å bruke klippene.

Slik jeg kjenner Vågsdalen, er han oppdatert til fingerspissene. Han ville ikke glemme noen av spillerne over. Han ville heller ikke unnlatt å skrive om vesentlige kamper. I så fall stopper det hele på administrative krefter.  Og de administrative kreftene er muligens mer opptatt av den uendelig viktige ordkrigen mellom Morten Olsen og de fem menneskene som tar ham alvorlig enn å faktisk ha en fungerende satsing på det feltet de overlegent får mest svar på. Om ikke til og med treff. Forstå det den som kan.

På tross av egne negative erfaringer med fmag.no, har jeg lenge vært glad for dets eksistens, og det er ikke med lett hjerte at jeg skriver dette. Forhåpentligvis tar jeg feil, men det er lite som peker i den retningen. Og om kvinnefotballfansen drar fra Fotballmagasinet, mister de svært mange lesere. Heldigvis ser det ut til at i takt med Fotballmagasinets forfall har Kvinnefotball.no tatt seg kraftig opp. Muligens er det der det skjer i framtiden?

Reklamer
Kategorier:Media Stikkord:
 1. Andreas Kolle
  mars 26, 2011, kl. 06:34

  Ingvar, takk for tilbakemelding. Jeg må innrømme at jeg tror at mesteparten av ditt innlegg hadde gjort seg på en av de to klippene som allerede er vist. Artikkelen min handler om mye mer enn at vi ikke ble brukt i fmag.no, og det eneste relevante i forhold til min artikkel her er at vi ikke engang fikk beskjed. Om det er kvaliteten det går på, OK. Det hadde jeg akseptert. Men jeg har fortsatt, etter lang tid med mas, ikke fått noen som helst tilbakemelding.

  Denne artikkelen handler imidlertid om nettopp denne inaktiviteten i Fotballmagasinet. Når Fotballmagasinet på sin overgangsoversikt ikke har fjernet Cecilie Pedersen og lagt til Isabell Herlovsen, prøver de ikke engang. Når de faktisk er betydelig mindre oppdatert på artikkelsiden enn 100% Fotball, da har mye tapt seg. Slik pleide ikke fotballmagasinet.no å være, som du selv langt på vei påpeker.

  Men så kan man spørre seg hvilken plikt Fotballmagasinet har til å skrive om kvinnefotball. Vel, de har ingen. Men Fotballmagasinet er basert på frivillighet, og flere av oss har gjort sitt for at produktet skal holde. Og her har Jan Reidar Vågsdalen gjort en kjempeinnsats. Takket være ham har Fotballmagasinet ofte uttalt at de har flest klikk på saker om Toppserien. Det er også klart mest diskusjoner og aktivitet rundt Toppserien-delen av Fotballmagasinet. Så hvorfor i all verden bestemmer de seg for å skyte gåsa som legger gullegg? Denne artikkelen ble til etter samtale med flere mennesker som er veldig involvert i kvinnefotballen.

  Jeg vil til slutt komme med en anbefaling. Din kritikk hadde vært ryddigere om du hadde silt ut personkarakteristikk som «Pompel og Pilt» (en dukkeserie, forresten, ikke tegneserie), «tause Birgitte», «sur» og en innstilling om at toppserieklubber generelt ikke gjør ting bra, i hvert fall ikke like bra som dere i Lyn. Kvinnefotballen er i sin helhet preget av svært store mengder med frivillighet og engasjement. Du gjør det uklokt om du vil kvinnefotballens beste om du går ad hominem i stedet for å kritisere produktet. I dette tilfellet var altså produktet en kritikk av Fotballmagasinets manglende evne til å involvere seg i det som er deres største satningsområde. I etterpåklokskapens navn ser jeg at å involvere deres manglende tilbakemelding om vårt tips var forvirrende. Prøv å lese artikkelen uten den biten.

 2. mars 25, 2011, kl. 22:57

  Noen av oss i Lyn Fotball, prøver også å holde oss oppdatert på hva som skjer i Toppserien. Ikke fordi vi selv er der, vi har et damelag i 3 divisjon, men vi er på vei oppover.

  Vi mener selv vi er ganske seriøse i vår satsing, og hva angår noen elementer sånn som hjemmeside, administrasjon, satsing på yngre avdeling og derigjennom utvikling av neste generasjons Toppseriespillere, mener vi selv at vi gjør mye riktig, og langt mer og bedre enn flere Toppserieklubber desverre. Siste året har vi også sendt 4 jenter til Toppserien, 2 til Røa, 1 til Stabæk og 1 til LGT, og det synes vi er gøy.

  Hva angår Fotballmagasinets dekning de siste årene, skal jeg ikke uttale meg med brei tusj, men registrerer at det har vært mye liv der siden jeg begynte å følge med, både hva angår syntsing om Lisa Woods, Cecilie Pedersen, og mye annet. Om det har blitt stillere siste halvår, synes for meg vanskelig å uttale meg bombastisk om.

  Det jeg mener å kunne si noe mer eller mindre fornuftig om, er Kolles variant av det som minner meg om NRKs gamle tegneserie om pompel og pilt. Vågsdalen er en fornuftig fyr, muligens han fra Arna Bjørnar også, men pga et særdeles lite proft opplegg teknisk sett, ser han ut som kvinnefotballens svar på tause Birgitte. Stabæk har sitt eget opplegg med tipping av plassering osv. som virker noen lysår mer proft, selv om det mangler mye faktakunnskap der også, men skal ikke glemme at «image is everything».

  Konklusjon: Herr Kolle, du har sikkert gode intensjoner, og vi trenger alle engasjerte som brenner for jentefotball, men ærlig talt, dette ble ikke veldig bra, og jeg synes det er lite proft å bli sur fordi at Fotballmagasinet holder seg unna et opplegg som det virker som det er brukt ca. to minutter på å lage, selv jeg ramlet av langt før halvveis, og det sier litt.

  Dette bygger ikke seriøsitet hva kvinnefotball angår. Der er vi tilbake til mitt utgangspunkt, skal vi «sutre» over manglende oppmerksomhet når vi hele tiden sammenligner oss med Eliteserien osv, MÅ vi være langt mer proffe enn det som fremkommer her.

  Lykke til videre, stå på, som sagt, det er viktig med engasjement, og jeg har fulgt din side med interesse, men dette ble slik jeg sre det feil.

  Vi har også lagt «hue på blokka» og laget vår egen NM J16 side for 3 år på rad, dette er et lite forsøk på å gi denne aldersgruppen litt oppmerksomhet, NFF burde vel kanskje gjort dette.

  http://lynfotball.no/spillere-j95-510

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: