Hjem > Andre lag, Toppserien > Tendensene etter sju runder

Tendensene etter sju runder

Røa greier motgang, Stabæk vikk enda flere skader og rundens lag er Amazon Grimstad. Det er på tide å trekke noen konklusjoner etter sju omganger og en cuprunde.

Rekordstart og motgangsmestring

Røa har som de fleste vet startet sesongen med sju seire av sju mulige. Ser man bak tallene, har man altså en litt justert versjon av dette bildet; seieren mot Amazon Grimstad kom etter sjansesløseri og at de lå under 0-1, og dessuten vant på overtid. Seieren mot Arna-Bjørnar kom etter at Røa scoret på det nærmeste de kom en større sjanse, og seieren i cupkampen mot Sarpsborg 08 satt også litt inne. Disse tre kampene kom imidlertid på slutten av en tøff periode for alle, og det viser styrke for Røa at de kommer seg igjennom så pent som de gjør. Og med Marthe Braavold Johansen tilbake, er det neppe et svakhetstegn.

Det er en illusjon å tro at serien er over allerede, delvis på grunn av den andre gullkandidaten, Stabæk. Som Røa vant Stabæk noe heldig mot Arna-Bjørnar, mens de har hatt kontroll på de fleste andre kampene. Det er imponerende når Stabæk har svært mange spillere ute med skade, og med Melissa Wiik på skadelisten kan nettopp denne evnen til å snu kamper til sin fordel komme Stabæk til gode. Problemet med at Wiik forsvinner, er at den typiske targetspissen som går rett på mål mangler. Det nærmeste blir vel Kristy Moore, som selv skal være god for noen mål, men det kan muligens bli litt ensomt. Stabæk trenger å tenke klokt nå, særlig fordi de har vist mot Amazon Grimstad at det går an å ta poeng mot dem.

Bronsekampen – en kamp mot seg selv

Arna-Bjørnar (her i sort mot Røa) vinne bronsekampen mot et redusert Kolbotn.

Der gullet ser ut til å være en tango for to, er bronsekampen mer en «Dancing with myself» for Arna-Bjørnar. Det kan bli kamp om bronsen, men Arna-Bjørnar skal ha et godt grep om den enda det bare er to poeng til Trondheims-Ørn og tre til Kolbotn. De to lagene virker altfor ustabile, og mens Arna-Bjørnar bare har levert et dårlig resultat, uavgjort mot Kattem, har Kolbotn og Ørn rotet det til for seg to ganger. Arna-Bjørnars tap mot Røa og Stabæk bør ikke tas for mer enn normalt: de er ennå ikke gullkandidater.

Og da spørs det om Arna-Bjørnar kan vise at de har det som Stabæk og særlig Røa har vist, evnen til å vinne kamper. Arna-Bjørnar slo alle lagene bak seg bortsett fra borte mot Amazon Grimstad. Greier de det igjen, er de på god vei mot medalje. Men så er det dette med den mentale sperren, da. Vinner Arna-Bjørnar en gang mot Kolbotn, holder det. Spiller de uavgjort en gang mot Kolbotn bør det holde. Till og med tap i begge kampene skal kunne gå. Men det er kampene bak som er viktige. Jeg velger å tro at Arna-Bjørnar denne gang får det til.

Kolbotn på sin side har muligens fått merke at det tar på å overprestere i år etter år. Tapet hjemme mot Amazon Grimstad vitner om at det er noe som ikke helt fungerer med topplaget, og det kan bli vanskelig å få det til. Merkelig nok er det i kamper der de spiller for å dominere at de får merke det. Samtlige hjemmekamper har endt med tap, mens den vanskelige kampen på Nadderud endte med uavgjort. Kolbotn mangler ikke bare offensive spillere, men til tider offensiv vilje. Det kan forklare 45 minutter med 0-0 mot Linderud-Grei.

De såkalt ustabile lagene

LSK Kvinner har ikke fått det til i år. Heller.

Overskriften er valgt provokativt med vilje. Klepp, LSK Kvinner og Trondheims-Ørn er ustabile.  Men bare i toppserienivå. Det som er spesielt med Toppserien, er at det i toppen er plass til svært få feilskjær før kampen om medaljene kan være i realiteten avgjort. I midten er det mer som i Tippeligaen – mindre forutsigbart. LSK Kvinner har hatt flere skuffende resultater bak seg, men likevel ligger de på sjetteplass, på målforskjell bak Kolbotn på femte, og bare tre poeng bak Arna-Bjørnar. At de tapte 0-4 mot Stabæk er omtrent som forventet. De blir bedre i løpet av våren og sommeren, og kommer nok til å vise seg fra en sterkere side når de skadde spillerne er tilbake. Klepp er sedvanlig kaotiske, med en svak 0-0 hjemme mot Sandviken som avløste en sterk 3-0 mot LSK, som igjen avløste en svak 0-3 borte mot Arna-Bjørnar. Seieren over LSK viser potensiale, men stabilitetsmangelen gjør at jeg er litt skeptisk på om Klepp kan komme seg opp på femte. Klepps største mangel er den samme som Arna-Bjørnars, bare i enda større monn: det handler ikke om mellom spillerne eller mellom ball og fot, men mellom ørene.

Skal man velge seg en favoritt, er det nok Trondheims-Ørn. De leverte anstendig borte mot Stabæk, og imponerende borte mot Kolbotn. På minussiden ble det uavgjort borte mot Kattem og hjemme mot Sandviken, men Ørn har vist et potensiale som går utenpå Klepp og LSK.

De herlige jokerene 

Hvert år er det noen lag som markerer seg på en eller annen måte i forhold til forventningene. Ser man bort i fra kollapsen til Fløya, var det to lag som markerte seg; Kattem negativt og Amazon Grimstad positivt. I år er begge positive overraskelser, og har hatt en finger med i kampen om medalje. Indirekte, selvfølgelig, men likevel viktig. Kattems sterke uavgjort borte mot Arna-Bjørnar og Amazons enda litt sterkere uavgjort på Nadderud og seier på Sofiemyr har betydd at Røa har fått et forsprang, og at Kattem og Amazon Grimstad ligger godt foran skjemaet. Når Amazon Grimstads to siste kamper før VM-ferien er mot lag i bunnen (om enn Sandviken borte er vrien), ligger de grønnkledte fra Sørlandet godt an til en bra plassering. Også Kattem kan få noen poeng til; laget er fem poeng bak totalen fra 2010, og har allerede scoret fire mål mer.

Det er vanskelig å sette fingeren på hva som har forandret seg, men begge lag ser ut til å ha hatt en mentalitetsforandring. Det er tro på seg selv og på hva laget kan få til som rår. For Kattems del har nok en ny trener, en ny assistenttrener og en ny spillerutvikler i Roar Strand hatt mye å si. Et lag som er sint på seg selv fordi de rotet bort seieren mot Klepp og Ørn har tatt store skritt. Hva som har skjedd for Amazon Grimstad er jeg usikker på, men laget spiller nesten som et topplag. Fortsetter de slik, kan de kjempe om medaljer med en litt bredere stall. Og en spiss; laget har kun sluppet inn 9 mål på 7 kamper, og likevel har de en negativ målforskjell. Begge lags innsats er også en klar beskjed til de som maser om en åttelagsserie med argumentet om at lagene bak ikke er gode nok.

Bunnen

Linderud-Grei sliter veldig. Jeg liker å finne noen trøstende ord, men det er ingen.  De kan få til ting når de får tilbake troen, de skal ha et mer enn bra nok lag, men det er ikke nok akkurat nå. At de tar ledelsen mot Sandviken og Medkila og likevel roter bort alt, sier dessverre for mye. De er det eneste laget som har scoret på Stabæk, de spilte uavgjort i en omgang mot Stabæk og Kolbotn, og de har evnene inne. Men for hvert tap tror de mindre på seg selv. Dermed blir det 1. divisjon igjen.

Sandviken er motsatt flink til  å få til resultater som ikke akkurat lå i kortene. Uavgjort og nesten seier mot LSK, uavgjort borte mot Klepp, uavgjort mot Trondheims-Ørn, alt er solid. Dessverre får man bare ett poeng for uavgjort. Derfor må Sandviken slå lagene bak seg, og helst et på siden eller over for å ta farvel med nedrykksstriden. Det tror jeg at de gjør.

Medkila har stort sett tatt på seg rollen som det noble laget som alle blir litt glade i og synes at er trist at rykker ned. For det gjør de. Godt foran Linderud-Grei, men Medkila har ikke overbevist nok til at jeg helt greier å tro på dem. Og det er jo litt trist.

Reklamer
Kategorier:Andre lag, Toppserien Stikkord:
 1. Andreas Kolle
  mai 15, 2011, kl. 23:45

  Jo, takk.

  Amazon Grimstad har igjen Linderud-Grei og Medkila, så jeg ser ikke bort ifra de beveger seg oppover. Dessuten skyldes grunnen til min beundring det at Amazon slo Kolbotn, spilte uavgjort mot Stabæk og tuktet Røa. Kommer ikke på noen andre lag som kan si det.

  Kattem har fått skryt gjentatte ganger. Man kunne holde på ad infinitum, men jeg toner det ned når jeg tar det opp for tredje gang. Dessuten virker Kattem-folk selv indignert (!) når vi sier at de er den positive overraskelsen. De mener tydeligvis at det var helt naturlig å anta at Kattem var så gode. Så vi skribenter er mellom barken og veden med Kattem.

  LSK har faktisk gjort det OK. Problemet vårt er vel egentlig at de skuffer når de infrir forventningene. Dette er et lag med en stolt fortid, og dermed svir det litt når de tilhører midt på treet.

  Ørn: Du kunne ha tatt med kampen mot Klepp. Ørn har ikke mannskapet til å kjempe der de gjør. De hadde ikke mannskapet til å komme til cupfinalen. Likevel kom de dit mot alle odds. Å få noen til å si at det var en overraskelse var umulig, enda jeg anser det for å ha vært en av de største overraskelsene siden Medkila. At Ørn spiller defensivt og satser på å kjempe inn en uavgjort mot Kolbotn og Stabæk – selvfølgelig. Når Ørn får A-landslagsspillere og flere U-landslagsspillere enn de har, kan vi snakke. Nå handler det om å krangle seg opp til anstendig plass. Det får duge fram til de har et bedre lag.

  Mitt tippetips var basert på tabellen til slutt, ikke etter sju runder. Det er ofte store variasjoner mellom tabellen før og etter sommerpausen. Også Toppserien harvår- og høstlag.

  Takk, hadde en fin søndag, og håper at du hadde det samme!

 2. Anette Syvertsen
  mai 15, 2011, kl. 15:19

  Fint innlegg, Andreas.

  Men stusser litt over foventningene / skuffelsene til en del av lagene i forhold til hvordan dere tippet de på forhånd.
  Nå har nesten alle møtt alle, men noen lag har igjen mye bunn eller topp slik at litt kan forandre seg. Men uansett ser man en tendens.

  Amazon: Din begeistring overrasker meg mye. Poengmessig ligger de hakket over Sandviken, og plasseringsmessig ligger de plassen under der dere i toppserietipset tippet de før sesongstart. De har sluppet inn lite mål, men så har de også satset stort på det med alle mann i forsvar i svært mange kamper.

  Kattem: Dette laget fortjener mye mer skryt enn det de har fått. Greit nok at de har hatt en poengmessig god start, men det som er det beste er at de evner å spille sitt eget spill og har en innarbeidet spillestil. De tror på hverandres ferdigheter og spiller positiv fotball uansett lag. Liker godt lag som evner å overraske pga egen dyktighet enn pga å ødelegge for andre.

  Lsk: Tre av dere i toppserietipset tippet de på plassen under der de ligger nå. De er fremdeles bare tre poeng unna bronse. Forhåndstipsene angående dette laget har sånn mer eller mindre slått til og da er det vel heller ikke skuffende men mer pari i mine øyne.

  Ørn: Du nevner at kampene deres borte mot Stabæk og Kolbotn er anstendig og imponerende. Her er vi litt tilbake til det med Amazon der de kun ligger lavt i banen for å få et resultat uten vilje eller lyst til å tilføre noe på motstanderens banehalvdel. De fleste lag kan få slike resultater med en slik taktikk om alle går inn for det. Nå har de fått to slike resultater mot gode lag, som sikkert fører til at de gjør det ved flere anledninger. Men i mine øyne er de ikke like bra lag som det resultatet da skal tilsi.

  Sånn tilslutt må du huske at skuffelser og overraskelser ligger i hvordan forventningene er i forkant. Og ut fra ditt ståsted burde jo det være toppserietipset.

  Ha en fin søndag!

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: