Hjem > Media > Jeg gruer meg til VM

Jeg gruer meg til VM

Det mest befriende med NRK er at de ikke engang later som om de bryr seg om kvinnefotball. Alle tegn er at de gir blanke i en idrett som, om den hadde vært regnet som en egen idrett, som mange ynder, hadde vært på tredjeplass i antall utøvere med over 115 000 utøvere. Men da er det ikke heldig at den fotball-mysogynistiske kanalen skal dekke VM.

På tross av Trondheims-Ørns usedvanlig klønete økonomi og Manuela Ramin Osmundsen-aktige måte å fortelle om den på, holdt det ikke til Månedens innsats for mai. Grunnen til det er at Norsk rikskringkasting har utmerket seg på en måte som gjør at man ikke kan gjøre annet enn å applaudere.

Bakgrunnen for dette er at Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) har klaget inn NRK til Kringkastingsrådet for deres sedvanlige arroganse. NRK har som kjent en lang tradisjon med å ignorere kvinnefotball. Eller er jeg urettferdig? Vel, NRK har fått kritikk fra Kringkastingsrådet tidligere, og de ligger nok ikke an til å komme penere ut av det denne gangen, dersom de ikke har forbedret seg siden sist.

Og har de det? Vel, jeg gikk en tur på hjemmesidene for å finne ut. Først nyheter om Toppserien. Det er det en og en halv nyhet som er kamprelatert i forhold til Toppserien 2011. Den hele er at Camilla Ose ble den yngste til å debutere. Artikkelen er fra første serierunde, og er datert til 3. april. Den halve er at Lise Klaveness er skadet. Det er en nyhet til, og den er, selvfølgelig, om Cecilie Pedersen, som ikke engang spiller i Toppserien. Dette er den nyeste, datert den 21. april. Altså snart en måned gammel nyhet er det nyeste som har skjedd.

Hva så med resultatene? Joa, her har NRK gjort en grei jobb. Det er noen skrivefeil i toppscorerlisten, men det kan tilgis. At de ikke anerkjenner ekteskapet til Lise Holanger får også forbigås som en glipp. Resultatene er ellers habile nok, med målscorer og kort. Så det skal de ha. Når vi imidlertid beveger oss fra Toppserien til cupen, er det litt mer vanskelig. Ifølge NRK er det spilt én kamp i hele kvinnecupens historie. Det var finalen fra 2010, da Røa slo Trondheims-Ørn. Ingen kamper før eller etter står nevnt med ett ord. For NRK finnes ikke cupen. Dette er i og for seg gamle nyheter, men altså et ferskere eksempel.

Konklusjon: NRK bryr seg overhode ikke om kvinnefotball. De kan ingenting, de vet ikke om noen navn, de har ikke satt seg inn i noen utvikling, og de er ikke interessert i Norges kamper fram til og under VM.

I seg selv er dette uproblematisk. Problemet dukker først opp når de dessverre skal dekke VM. NRK’s innsats fra VM for menn har som de fleste kjenner vært av en relativt trist greie. De våser med skravl om selveste Carlos Tevez, som de kan navnet på. De er nesten alltid totalt likegyldige i de av lagenes spillere som ikke hever lønn i hundremillionersklassen og dekkes av The Sun. Der SVT konsentrerer seg om formasjoner, kampanalyser, spiller-mot-spiller og denslags, skal NRK lage en slags Happy Meal(TM) av hele VM, der vi ikke skal få opplevelsen ødelagt av engang et hint av sunn analyse. I stedet får vi sannsynligvis Pål Gordon Nilsens forsøk på å få oss til å bry oss om landsbyen der Birgit Prinz vokste opp. Vi får noen «eksperter» som sannsynligvis tror at Eli Landsem er en skiprodusent og at Linda Medalen er Norges største håp. De serverer oss plattheter som man kunne si foran enhver kamp, av typen «hver kamp lever sitt eget liv» og «om jentene vinner denne, kan alt skje». Er vi riktig heldige, har de vel sendt en noe snurt journaliststudent i praksisperiode som intervjuer tyske fans med morsomme hatter om hva de mener om Norge.

Olav Traaen har i og for seg peiling, men det blir fort altfor snilt, som Håbrekke var inne på. Og uansett kan han ikke redde denne mastodonten fra å løpe mot stupet.

Reklamer
Kategorier:Media
 1. Andreas Kolle
  juni 15, 2011, kl. 12:48

  Siden den tid har NRK sannsynligvis blitt presset svært sterkt av Kringkastingsrådet, som i og med at rådsmedlem Knut Haavik tweetet at kvinnefotball er en handikappidrett selv var under stort press i å behandle saken om NRKs neglisjering av kvinnefotball så rettferdig som mulig.

  Uansett er jeg mer optimistisk hva gjelder VM. Ikke det at NRK vet stort, men det kan være forfriskende å se hvordan de går frem. Så lenge de ikke satser på patronisering.

 2. Arne Ball
  juni 14, 2011, kl. 21:42

  Tidenes VM-satsing fra NRK rimer ikke veldig godt med disse ordene du skrev for en mnd tid siden.

 3. Håkon
  juni 9, 2011, kl. 11:48

  NRK skriver på nett i dag at 23 kamper skal sendes på tv, og de øvrige ni streames. Kan ikke klage på dekningen i hvert fall, får heller se på med lyden av.

 4. Arne Ball
  juni 5, 2011, kl. 21:43

  Er bloggen nedlagt?

 5. Anette Syvertsen
  mai 25, 2011, kl. 23:08

  De viste vertfall resultater og to videoklipp fra kampene for kvinnecupen idag.
  Lovende 🙂

 6. Andreas Kolle
  mai 19, 2011, kl. 11:46

  De ligger pent an til juni, det kan jeg si. Det er med slike nyheter jeg med god samvittighet tar en ukes ferie uten internettilgang.

 7. Anette Syvertsen
  mai 19, 2011, kl. 11:25

  Ser kanskje ut som du leverte den kaktusen din litt for tidlig denne mnd.

  http://fotball.adressa.no/kvinner/article200909.ece

 8. Anette Syvertsen
  mai 18, 2011, kl. 12:23

  Men er det faktisk slik at NRK har kjøpt rettighetene til fotball VM?

 9. Andreas Kolle
  mai 17, 2011, kl. 19:44

  Anette, joa. Men det er en interessant diskusjon mellom det å komme på TV i det hele tatt versus å ha verdigheten å bli behandlet som idrettsutøvere. Kommentering av kvinnefotball må skje på egne premisser, men det finnes svært får kommentatorer som gjør dette. De skuler for lett over til herrefotballen og sammenlikner. Asbjørn Myhre og Jørgen Klem er bedre der. Kommentering av kvinnefotball må ligge like langt fra faderlig vås av typen «Uff, da! Opp igjen!» som det må være unna «det generelle nivået på kvinnefotball er…». Det sistnevnte er aldri en sammenlikning med tidligere i kvinnefotballen, men alltid med herrefotballen. Bare idioter sammenlikner dette.

  Og all den tid dette vises på Eurosport, så ser man det der.

  Håkon: Jeg nevnte det indirekte, da jeg skrev hva svensk TV drev med. Men du har nok rett; NRK trenger dette som de trenger tran. Tvunget inn og med teskje.

 10. Anette Syvertsen
  mai 17, 2011, kl. 19:35

  I denne omgang skal vi kanskje bare prise oss lykkelige over om jentene våre kommer på tv-skjermen i det hele tatt.

 11. Håkon
  mai 17, 2011, kl. 19:35

  Gode forslag. Hvorfor kom ikke de i hovedinnlegget? 😉

 12. Andreas Kolle
  mai 17, 2011, kl. 19:16

  Jeg tror heller at det hadde gjort seg om NRK eksperimenterte litt med det å faktisk ta en idrett alvorlig. Siden NRK ikke er en (i hvert fall de jure) kommersiell kanal, kan de prøve nye ting uten altfor mange represalier. Og hvorfor ikke begynne med VM for kvinner? Her er noen forslag fra meg:
  1. Slutt med all «koserapportering». Vi driter i hvem foreldrene til de norske spillerne er.
  2. Se på lagenes stil. Hvem er lagenes playmakere, går de på siden eller midt i, har de mest løpsstyrke, kraft, presisjon, kontringer eller ballferdigheter?
  3. Sammenlikn de to lagenes styrker og svakheter. Se på hva som blir interessante dueller (midtbaneankrene er alltid trygt) eller krasj i spillestil (et pasningsdyktig lag mot et hurtig lag, for eksempel).
  4. Ha dette i bakhodet når intervju og kommentering gjøres.
  5. Vær stolt over å faktisk ha gjort noe riktig og profesjonelt.

 13. Håkon
  mai 17, 2011, kl. 19:14

  Når Olav ‘sidelinjen er hvit, dere’ Traaen er det positive med en sending, da er det ikke mye å glede seg til nei.

  Tror TV2 kunne bygget opp dette noe lignende det de klarer med håndball-EM – selv om det er vanskeligere med flere dager mellom kampene, og om man skal basere seg på håndballdekningen blir det vel slik at de kanskje har hørt om én eller to spillere på motstandernes lag, og kanskje husker halvparten av resultatene i de andre gruppene. Og reklamefinansiert fjernsyn er generelt ekle saker.

  Angående rettigheter så er det vel FIFA, og ikke NFF, som selger disse. NFF ville nok foretrukket at samme kanal hadde rettighetene (det er vel derfor kvalifiseringskampene gikk på TV2).

 14. Anette Syvertsen
  mai 17, 2011, kl. 11:54

  En ting til; om det viser seg at NRK sender norges kamper og Olav Tråen og Karl Petter Løken skal kommentere dette så blir jeg bare trist. Disse to egner seg best på radio når mute knappen er på.

 15. Anette Syvertsen
  mai 17, 2011, kl. 11:44

  For min egen del så hadde jeg helst sett at Tv2 hadde rettighetene til både serie og cup + mesterskap i Norge. De er mye bedre på å sende og kommentere slike ting, samt at de er milevis foran NRK på å bygge opp under sine egne produkter i god tid i forveien. Ikke at det betyr at Tv2 hadde vært så mye bedre på kvinnefotball, men tror vertfall at sjansene hadde vært bedre.

  Men på en annen side så kan jeg aldri tenke meg at NFF har solgt rettighetene til VM uten å ha kontraktfestet at norges kamper skal sendes i sin helhet.
  At da NRK ikke vil skape interesse rundt produktet sitt er jo særs merkelig.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: