Hjem > 1. divisjon > Den omskiftelige førstedivisjon

Den omskiftelige førstedivisjon

Jeg så Vålerenga – Fart i Valhall. Kort oppsummert dominerte Vålerenga sterkt i første omgang, mens Fart kom sterkere i andre. Kampen endte 2-1 til Vålerenga, som nå har to tær i Toppserien. Det kan bli en stygg affære.

For når det treneren kaller årets kamp går ut på at Fart spiller seg opp på høyresiden eller slår lange pasninger på venstresiden, mens Vålerenga sender to spillere på midten og slår ut til sidene – eller en sjelden gang omvendt – når undertegnede selv legger merke til disse banalitetene, mens forsvarerne virker like overrasket, da er det grunn til å mistenke at «Oslos stolthet» kan få et ublidt møte med Toppserien.

Og dette var et toppoppgjør. Hvordan står det da til med 1. divisjon generelt? Vel, det som har skjedd er at i løpet av de siste fem sesongene har flere lag som hadde holdt førstedivisjon på et høyere nivå, forsvunnet. Larvik, Liungen, Manglerud-Star, Orkla og Donn har alle blitt oppløst. De har blitt erstattet av lag som skulle ha rykket ned, og med unntak av Fart i 2006, har de i liten grad økt kvaliteten på divisjonen.

Det har man merket på lagene som har rykket opp. Fart (2008), Fortuna Ålesund (2009), Donn (2010), Larvik (2008), Grand Bodø (2007) og Sandviken (2009) rykket rett ned igjen. Linderud-Grei (2010) og Liungen (2005) ville nok også ha gjort det hadde ikke Donn og Asker blitt degradert på grunn av økonomi.

Det som gjør førstedivisjon 2011 spesielt bedragersk i år, er at det utvilsomt beste laget – Sandviken – ikke er med. Sandviken er det eneste laget som har vært i 1. divisjon en del som holder et stabilt godt nivå, og det har medført at bergenslaget alltid rykker opp fra 1. divisjon. Spørsmålet er om de greier å unngå å rykke ned igjen. Men når man sitter med følelsen at Sandviken er bedre enn Vålerenga, da er det grunn til å være betenkt.

For der førstedivisjon blir for omskiftelig og avhengig av dagsform, er Toppserien rigid og ubarmhjertig. Skal Vålerenga overleve i Toppserien, holder det ikke bare å skaffe seg forsterkninger, selv en med OL-gull. Man må også erkjenne at man er langt dårligere enn man tror. Og at Toppserien ikke tillater feilskjær.

Reklamer
Kategorier:1. divisjon
 1. Andreas Kolle
  juni 26, 2011, kl. 19:15

  Jeg avventer å diskutere hvor vidt det å kutte antall lag er hensiktsmessig fordi jeg tror problemet ligger et annet sted.

  Problemet i 1. divisjon er nok heller at lagene ikke varer så lenge. Med fem lag ute og ustø økonomi over hele fjøla, kan det fort bli flere som følger etter. Spørsmålet er heller hvordan man kan hindre dominoeffekten av lag som gir seg enten av manglende oppslutning eller av økonomiske virkeligheter. Og med kuttene fra NFF friskt i minnet, som fortsatt sliter på lag i Toppserien og nedover, så ser det ikke ut til å bedre seg i noen av de to øverste divisjonene.

  1. divisjon har først i svært nylig tid blitt regnet som toppfotball, etter at det lå an til å få breddefotballstempel. Om det forandrer noe, er vel heller tvilsomt all den tid det kuttes over hele fjøla.

  Dersom vi får en stabil 1. divisjon med stabile og fornuftige lag, kan vi diskutere å kutte ned på antall lag. Men før den tid mener jeg det må stille i kø.

 2. Geir
  juni 26, 2011, kl. 16:32

  Så Vålerengen rykker opp og får bank i samfulle 22 kamper – som mangeårig Stabæksupporter synes jeg dette høres fabelaktig ut 😉

  Som en som er bekymret for nivået blant lagene bak de bedre, må jeg si meg helt enig. Samtidig synes jeg dette høres ut som noe som hadde blitt bedret av å krympe Toppserien til åtte lag. Da hadde nivået på 1. divisjon blitt høynet. Det er bare å innse at nivåforskjellen på nummer 1 og 10 er enorm, akkurat som forskjellen mellom nummer 10 og 20 er det. Disse bør derfor spille på hvert sitt nivå. 8 på topp, og 8 deretter. Gjerne trippel serie for at ikke antallet kamper skal reduseres.

  Jeg forstår at du kommer over i rent benektingsmodus ved at jeg nevner «reduksjon av Toppserien». Men tenk over det et øyeblikk før du skriver et tilsvar. Kan det ikke i det minste være en av de mulige utviklingene av resonnementet du har begynt på?

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: