Hjem > Landslag > Hva nå, landslag?

Hva nå, landslag?

Jeg vil innlede denne artikkelen med å ønske Jan Reidar Vågsdalen velkommen tilbake til skrivingen igjen etter at det så stygt ut en stund. Jeg vil også si at jeg kommer midlertidig til å avvente å gjøre meg opp noen meninger om Oslo-dominans, NFFs rolle i både det ene og det andre og generelt diskusjon om kvinnefotballpolitikk en stund fremover. Jeg tror alle vet hva jeg mener, og jeg tror ikke noen trenger en repitisjon.

Landslaget har nå planer om å spille seg til et nytt EM-sluttspill, nå som VM gikk katastrofalt dårlig og OL ikke blir noe av. Problemet er at det er en snikende følelse av at det ikke er noe å forvente i EM heller. Norge slipper riktignok vriene motstandere som Ekvatorial-Guinea og Australia, men vi er så langt bak Tyskland at vi umulig kan forvente stort der. Og når Sverige, Frankrike og England også virker som mer sannsynligevinnere enn Norge, er det på tide å venne seg til tanken: vi er rett og slett ikke bedre. Merk dog, er, ikke blir.

Jeg har likevel en tro på landslaget. Landslaget kan bli noe forutsatt at vi har en klar leder og et landslag som finner hverandre bedre. Om vi greier å luke ut den manglende presisjonen i pasningene, om vi greier å få inn litt guts, om vi blir flinkere til å finne medspillere i bedre posisjon, om vi blir flinkere til å tåle en i sekken, da kan vi absolutt komme oss tilbake. Dette er altså mentale sperrer. Akkurat som mange spillere nå har vokst opp til tanken om Røa som et storlag og Trondheims-Ørn til en middelhavsfarer i stedet for omvendt som jeg gjorde, har de også vokst opp til tanken på landslaget som et lag som var bedre før. Marita Skammelsrud Lund var seks år gammel da Norge vant VM, Emilie Haavi var åtte da damene vant OL-gull. Siden det har det skjedd lite. Troen på landslaget må tilbake.

Av positive trekk Landsem har gjort, er å svare på anklager om å foretrekke spillere på Oslo-lag med å ta ut gode spillere på lag i andre steder av landet. Arna-Bjørnar har hatt seks spillere innom landslaget, og sist fikk Ørns Solfrid Andersen Dahle plass. Dahle er 29 år gammel, og spiller midtstopper, og det er allerede nok av alternativer der. Eli har likevel tatt henne med, sannsynligvis fordi hun har levert veldig bra i de siste kampene. Eli Landsem tok altså ut en spiller som har levert sakene sine svært bra, og det på bekostning av spillere som Runa Vikestad, Ingrid Ryland og Nora Holstad Berge.

At Røa, Stabæk og Kolbotn har halve landslaget får så være – Kolbotn har én spiller, og de to førstnevnte krangler om gull i serie og cup. Arna-Bjørnar har tre spillere, like mange som Stabæk, og de hadde hatt fire om Erika Skarbø ville. Da ville med sannsynlighet Røa også ha hatt fire. De som fortsatt snakker om Oslo-dominerte lag bør svare på førlgende spørsmål: hvem mener du mangler?

En annen positiv ting er at de som har hatt en bølgedal ikke kommer med. Noen sier seg selv: Lise Klaveness og Erika Skarbø har begge takket nei til mer landslagsspill, Lene Storløkken er nettopp tilbake fra skade og Guro Knutsen er ikke kampklar. Men Cecilie Pedersen har ingen av disse unnskyldningene. Hun er rett og slett ikke tatt ut. Cecilie Pedersen er kanskje verdens triveligste person, men profesjonelt har hun gått mange på nervene. At det endelig blir konsekvenser av at hun fortsetter dette merkelige løpet sitt er bra for alle, spesielt Pedersen.  Leni Larsen Kaurin bør på sin side vurdere om tiden i Tyskland bør være over.

Jeg forbeholder meg altså retten til å være forsiktig optimist. Andersen Dahle og Isaksen tror jeg har sulten som trengs i laget, og droppingen av Pedersen og Kaurin er en advarsel til alle som tror at de kan komme inn uten å anstrenge seg. Veien til et godt landslag ligger nok i langsiktig tenkning og gjensidig respekt. VM 2015 kan med andre ord fortsatt gå veien for Norge. Alt før det er oppvarming.

Reklamer
Kategorier:Landslag
 1. Andreas Kolle
  september 20, 2011, kl. 12:36

  Du er inne på noe. Kommentar kommer etter Ungarn-kampen.

 2. Geir
  september 18, 2011, kl. 22:42

  Godt det bare er oppvarming. Ellers hadde vel et slikt resultat mot Island vært en skandale?

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: