Hjem > Media > Baklengs inn i fremtiden

Baklengs inn i fremtiden

Det er vanskelig å være kommentator. Spesielt vanskelig er det når man vil at terrenget skal passe med kartet.

Olav Traaen og ekspertkommentator Halvard Thoresen sa flere ganger under NRKs dekning av J19-NM-finalen mellom Klepp og Sarpsborg 08 at det var sammenslåing mellom herrelag og kvinnelag var framtiden. Her ble Vålerenga, LSK Kvinner, Sarpsborg 08 og Stabæk brukt som eksempler. Ser man bort ifra at de nøytrale kommentatorene faktisk indirekte hinter i retning at Sarpsobrg 08 er fremtiden og Klepp ikke er det, kan man undre seg på hva uttalelsen skal være godt for. Kanskje et gløtt inn i fremtiden.

Det er to måter man kan ha topplag for begge kjønn på: overtak av eksisterende lag og oppbygging av eget lag. Stabæk (tok over Asker) og LSK (tok over Team Strømmen) har valgt den første måten, Vålerenga og Sarpsborg 08 har valgt den andre. Ulempen med den førstnevnte er å finne lag i nærheten man vil satse på, ulempen med den sistnevnte er at det tar tid.

Vålerenga gar fått laget sitt opp fra trejde, andre og nå første divisjon, og skal debutere i Toppserien. Laget deres er ikke godt nok til å gjøre store forskjellen, men VIF har gått langt i å love nye spillere, gjerne toppspillere ved å lokke med store lønninger. Sarpsborg 08 valgte på sett og vis en kombinasjon da de tok over tre lokale lag som allerede var slått sammen mer eller mindre for å håpe at Fredrikstad eller Sarpsborg 08 skulle ta dem. Det ble altså Sarpsborg, men det var fortsatt et bunnlag i 2. divisjon de fikk. Nå er de i 1. divisjon, og bør regnes blant opprykkskandidatene til neste år.

Så joa, de fire lagene kan markere seg i fremtiden. Men når det er sagt, kan man spørre om hva som skal til for å overbevise de to herrer om at de tar feil. Røa er seriemestre. Stabæk tar kanskje medalje i år, men Kolbotn og Arna-Bjørnar er de to andre hete medaljekandidatene. Stabæk skulle være spydspissen, lokomotivet eller hva det nå heter for en framtid i Toppserien der Ørn hadde blitt Rosenborg, Brann hadde tatt over Arna-Bjørnar og Klepp het Viking. Det har ikke innfridd. Stabæk vant serien fortjent i 2010, og har endelig kommet til cupfinale i år, men selv med seier i cupfinalen, er det slik at laget på andre siden av fylkesgrensen, som har et herrelag i 3. divisjon, er den store vinneren i de tre sesongene Stabæk har vært i Toppserien og de to sesongene LSK Kvinner har vært det. Spørsmålet er om man kan snakke om en utvikling i det hele tatt på det nåværende tidspunkt. I USA har de et flott begrep; «guesstimating», en slags sammenslåing av ordene «beregne» og «gjette». I det siste brukes det om når eksperter kommer med antakelser på sviktende grunnlag. Kanskje det er på tide å holde munn når man ikke vet noe?

Avslutningsvis vil jeg gratulere Klepp J19 med norgesmesterskapet. Sånn for å hamre inn poenget.

Reklamer
Kategorier:Media
 1. Andreas Kolle
  oktober 28, 2011, kl. 19:57

  Hvis lag som Brann og Bodø-Glimt satser på kvinnefotball, er vel ingenting bedre enn det. Hvor vidt dette kan skje uten at de spiser opp konkurrentene, er en annen sak. Men det blir en naturlig utvikling, og akkurat nå er det ingenting som peker på at det er kvinnefotballens fremtid.

  Gleder meg selv også. Vi får juling på stand, men vi høster erfaringen og bruker det i rekrutteringsøyemed.

 2. Geir
  oktober 28, 2011, kl. 19:38

  Her drar du meningene mine litt lenger enn hvertfall jeg har tenkt dem. Jeg mener på ingen måte at fremtiden ligger i at damelagene til Røa, Sandviken, Ørn osv. skal overdras til klubber i nabolaget med lag i Tippeligaen. Det ble gjort i tilfellet Asker/Stabæk fordi damelaget rett og slett var blitt en uønsket økonomisk belastning i sin moderklubb Asker Skiklubb (de var vel på nippet av konkurs). Økonomien var forøvrig det som holdt på å velte hele avtalen. I tilfellet LSKKFL/Team Strømmen forstår jeg fortsatt ikke hvorfor endringen ble gjort. Jeg har litt inntrykk av at det ble gjort på optimismerus fra Stabæks overtakelse (Kan Asker få seg en «Tippeligakavaler», kan vi også. Nesten.).

  Det jeg derimot mener er at jeg tror det vil være en fordel med noen flere Tippeligaklubbers damelag relativt høyt oppe i damenes seriesystem. Om ikke tippeligaklubber, så ihvertfall klubber som har hatt tippeligalag (Bodø/Glimt, Bryne, Hamkam osv.). Men lagene får prøve å komme dit for egen maskin, slik VIF har gjort det. Røa bør fortsatt være Røa. Spesielt nå som dere har fått egen supporterklubb (gleder meg til kampen i morgen). Men også Røa vil nok merke den økte interessen ved at flere av motstanderne kommer fra litt mer navngjetne klubber enn Klepp, Medkila og Kattem.

 3. Andreas Kolle
  oktober 28, 2011, kl. 19:11

  Jeg kan i stor grad være enig med deg der, men det gjør fortsatt ikke Stabæk til fremtiden dersom publikumstallet bikker 500 over en lengre periode.

  Slik det er nå, er det vanskelig å vise at publikumsantallet er stabilt høyt nok til at de etablarte lagene (da særlig Arna-Bjørnar) vil ha store gevinsten av å gå over til herrelag.

  Og det er før vi diskuterer klubbfølelse: jeg trekker meg fra alt i kvinnefotball hvis jeg må begynne å heie på Lyn Damer.

 4. Geir
  oktober 28, 2011, kl. 12:30

  For enhver idrett, mener jeg at publikumsinteresse er et hovedfundament for å kunne utvikle bedre klubber. Er du uenig i dette?

  Begrunnelse:
  Økt interesse gir økte inntekter, økt tiltrekningskraft på spillere osv og økt makt (tenk f.eks. hva SKF kunne fått til ovenfor NFF om de hadde hatt øret til flere enn oss få og sære). Fra økte inntekter kunne man i større grad kjøpt fri spillere, sørget for bedrede treningsforhold, økt størrelsen på støtteapparatet osv.

 5. Andreas Kolle
  oktober 27, 2011, kl. 09:26

  LSK er et pussig halvfabrikat, det er jeg enig i. Det som er viktig er at Traaen argumenterte sportslig om fremtiden, mens du argumenterer i forhold til popularitet. Og om vi setter popularitet som krav, er det nå engang slik at ingen norske lag framstår som store vinnerne, Stabæk inkludert. Men nå snakket ieg altså ikke om publikumsmessig potensiale for Røa eller Kolbotn, men Arna-Bjørnar. Og der har jeg vist en positiv utvikling.

  Det kan hende at Tyskland har annerledes rammer, men hva gjør at Sverige er så forskjellig fra Norge på kvinnefotball? Jeg tror ikke det er en uforenelig kulturkløft, men heller at de svenske klubbene har lyktes i større grad å selge produktet.

  Men altså: Stabæk har begrenset publikumssuksess, LSK har ingen og Vålerenga får vi se, men jeg betviler at interessen er så stor. Uansett er det faktisk slik at det er de som mener at dette er framtiden som har bevisbyrden.

 6. Geir
  oktober 26, 2011, kl. 19:43

  Nå er det strengt tatt bare en klubb som har både dame og herrelag i toppen, og det er Stabæk. LSK-damene har ved et utspekulert organisatorisk grep havnet på utsiden av selve LSK. Bare det at de heter LSKKFK gir et lite hint. Men de har samme drakt, det går jeg med på. Hvordan det ligger an for VIF er jeg ikke helt sikker på, men det virker som damene der er innafor, og burde få litt drahjelp av herrelaget mtp publikum.
  At Stabækdamene har hatt et stadig fall i publikumstallene over de sesongene de har hatt vært et topplag, har nok også en del sammenheng med alle kontroversene rundt herrelaget. Også der har det vært kraftig publikumsnedgang. Samtidig beviser det at det ikke går av seg selv bare man bytter navn. Det skal jeg gi deg rett i.
  Men det jeg ikke ser, er potensialet til Røa, Kolbotn og de andre. Hvertfall ikke i det Norge vi faktisk bor i. At det funker i Sverige og Tyskland kan man like gjerne ta som eksempel på at der er rammene helt anderledes.

 7. Andreas Kolle
  oktober 26, 2011, kl. 08:44

  Ettersom du aldri lar deg imponere av Røa og jeg ser det som heldig å holde dette på et overordnet plan, konsentrerer jeg meg om den delen om at Toppserien skal vokse.

  Problemet er at jeg mener at alle stirrer seg blind på at det drypper på klokkeren om man bare assosierer toppserielag med tippeligalag. Det finnes liten forskning på dette, og om man ser på de tre toppserielagene (fra 2012) vi har, er det altså sprikende resultater. Men om vi snakker fremtiden, er også flaggskipet Stabæk en begrenset suksess. Mens 2010-sesongen hadde noen oppturer i Toppserien publikumsmessig (971 så Stabæk vinne gull mot Trondheims-Ørn), har årets sesong stort sett hatt tilskuertall på rundt 300. Ikke ille, men egentlig ikke bra heller.

  Et lag som har tall som snart kan konkurrere med det, og som har fått til en bra hjemmebane, er Arna-Bjørnar. Over 800 i seriefinalen mot Røa, over 400 i lokaloppgjøret mot Sandviken, nesten 400 mot Amazon i sesongåpningen. Og det ser ut til å holde seg stabilt over tid. Det ultimate laget burde ha vært en med den sportslige suksessen til Røa, publikumssuksessen til Arna-Bjørnar og supportersuksessen til Stabæk. At alt dette kommer som resultat av å bli for eksempel RBK kvinner tror jeg lite på.

  Dessuten er det lite bevis på dette utenlands. Publikumsvinneren i Damall er ikke Djurgården eller Hammarby, men Piteå, Umeå, Tyresö (Stockholm) og LdB Malmö (som gikk UT av Malmö FF). I Tyskland er det mye av samme historien.

  Kanskje det er et særnorsk fenomen, kanskje LSK Kvinner og Vålerenga er unntakene, men jeg er ikke overbevist gitt argumentene over.

 8. Geir
  oktober 25, 2011, kl. 20:42

  Jeg tror at det viktigste for Toppserien ikke er å se hvem som vant det ene eller andre året. Dette kan man selvfølgelig hevde er fordi jeg nok må medgi at Røa har opplevd best resultater de siste tre år. Dette vil dessverre være faktum selv om Stabæk skulle vinne dobbeltmøtet kommende helger. Men Stabæk har ikke lenger opp til Røa enn at jeg vil hevde disse to har skilt seg ut fra de øvrige. Tar vi sølvet også i år, vil topp2 i serien pluss alle NM-gull de siste tre årene kun ha gått til disse to lagene. Men på langt sikt er altså ikke dette så viktig. Det som er langt viktigere er hvor Toppserien skal vokse. Og da mener jeg det er et sted som først og fremst må bli bedre: interessen. Antall folk på kamp. Antall kamper vist på TV. Antall tittere hjemme i stua som følger TV-kampene. Antall oppslag i øvrige media. Og så videre. Og her skal det godt gjøres å ikke se fordelen med at lagene i Toppserien deler klubb med lagene i toppen av den langt mer tettfulgte Tippeligaen.

  Konklusjon: Røa har oppnådd noe bedre resultater, men Stabæk gjør mer for å øke interessen rundt Toppserien. Det første er bra for Røa nå, det andre er bra for Toppserien i framtiden.

 9. Andreas Kolle
  oktober 23, 2011, kl. 09:20

  Den ser jeg. Lykke til!

 10. tikitaka
  oktober 23, 2011, kl. 00:56

  Vi har nok større problemer enn å gå å bekymre oss for hvem vi eventuelt kan parre oss med 🙂

 11. Andreas Kolle
  oktober 22, 2011, kl. 22:16

  Muligens. Men det korte løp har altså vart i tre år. Og dessuten trekker de fram eksemplene som beviser deres argumentasjon (Lyon), men ser bort ifra de som går mot den (Frankfurt, Potsdam, LdB Malmö, Umeå, Kopparbergs, Duisburg, Zvezda 2005 og så videre). Der har jo utviklingen i flere tilfeller vært omvendt.

  Men som Kolbotn-fan er du vel ikke bare begeistret for denne utviklingen? Hvem skal dere bli del av?

 12. tikitaka
  oktober 22, 2011, kl. 17:35

  Det de mente er vel i det lange løp og på generell basis.
  Er forøvrig enig i poengene dine, men jeg tror at med litt godvilje så ser du også poenget til de to herremennene?

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: