Hjem > Toppserien > Skråblikk på Amazon Grimstad

Skråblikk på Amazon Grimstad

Gjennom ti artikler tenkte jeg å ta et skråblikk på ti lagene som verken rykker ned eller opp, men som blir i den øverste divisjonen. Lagene blir selvfølgelig presentert alfabetisk, og da begynner vi med de grønnkledte fra Sørlandet.

Amazon – en ny morgendag

Alt blir mye bedre i morgen for Amazon.

Amazon Grimstad var et merkelig tilfelle da de dukket opp.  Begge gangene. Første gang Amazon Grimstad dukket opp, het de ganske enkelt «Amasonene», og var en haug med jenter tilknyttet Jerv. De spilte fotball for gøy i 1970 og litt utover. På det daværende tispunkt var kvinnefotball forbudt i England, uglesett i Tyskland, men høyst levende i Danmark, Sverige, Mexico og Italia. Amasonene ble et kortvarig prosjekt, men da de fikk spille i pausen i en landskamp for herrer, fikk de den oppmerksomheten de trengte.

Så forsvant de under radaren. De oppsto en gang på åttitallet, og holdt seg i den nest øverste og den tredje øverste divisjonen, offisielt som Jerv, fram til de i 1999 ble enige om å skille lag med moderklubben. Amazon Grimstad ble kort tid etter det store laget på Sørlandet da de for alvor gikk forbi Donn.

Men så var det dette med Fulham, da. Fulham Ladies hadde vært en stor suksess, men det kollapset da al-Fayed trakk seg ut. Plutselig ble mange spillere uten kontrakt, blant dem landslagsspiller Margunn Haugenes og ekteman og trener Gaute. De to dro til Grimstad sånn omtent 2004. De hadde allerede stortalentet Lene Mykjåland, og de skaffet Fulham-spillere som Una Nwajei og Jessica Wright. Det ble opprykk til Toppserien i 2005.

Så skjedde noe pussig. Amazon Grimstad hadde fram til da vært kjent som en ryddig klubb med papirene i orden. Men i sin første sesong i Toppserien var alt snudd på hodet. Klubben ansatte en fulltidstrener for store summer, han brukte enda større summer på dyre spillere han fikk over fra gamleklubben Fløya, klubben tok noen ukloke avgjørelser, og plutselig var klubben på konkursens rand. Alt i løpet av seks måneder.

DSC_0061

Amazon Grimstad er Sørlandets stormakt - og det kan faktisk holde langt.

Klubben sparket treneren, kvittet seg med dyre spillere, kuttet drastisk der det gikk og kom i mål. Mye av tiden etterpå ble brukt til å rydde opp i rotet, enda det ble en stående, og muligens ufortjent, vits at det ikke er vår før Amazon varsler at de ligger en million bak budsjett.

Hvor er de nå? Vel, gjelden er mer eller mindre borte, og de fleste som var ansvarlige for rotet er også byttet ut. Amazon satser i stor grad på lokale talenter, men de har samtidig flere utlendinger på laget. De siste to årene har Amazon klatret mot alle odds på tabellen, enda de har hatt mange skader og liten stall. 2011-sesongen viste at laget hadde mye i seg da de slo Kolbotn og fikk uavgjort mot Stabæk, begge borte.

Fordeler:  I en blanding mellom det jeg tror er god trening og en svært habil trener i Margunn Haugenes har laget fått til resultater godt over forventningene. Spillerne har vist seg gode til å spille på forskjellige plasser, og laget har et talent på det å hale iland pene resultater mot lag som skal være bedre enn dem.  Stå-på-evnen må også nevnes. En klubb som har vært med på så mange ting som Amazon og fortsatt står, må ha gode støttespillere.  I tillegg, med mulig unntak av bergensere er det ingen i Norge som er så lokalpatriotiske som sørlendinger. Dermet vil en ryddig klubb på Sørlandet friste lokale spillere mer enn å kjempe om plassen lenger nord.

Ulemper: Det har blitt flere ettmålstap i år i kamper de kunne ha greid minst uavgjort – de var nære mot LSK Kvinner, Arna-Bjørnar og Klepp, men det ville seg ikke. Det kan virke som om de  har en fighervilje å misunne, men at de mangler vinnerskallen. De har flere ganske gode målscorere, men de mangler den virkelig målfarlige spissen som Una Nwajei var de første sesongene.

Jeg skal ikke komme med en konklusjon der jeg gjetter hvor de havner i 2012, men heller gjette meg på hvordan det går videre på flere plan. De har en supportergruppe i startgropa, de har publikumsrekord, og de hadde også uten rekorden et pent publikumsantall. De har en flott stadion, og de er flinke til å ta imot folk utenfra. Som alle trenger de å øke publikumstall og få orden på mediadekning. Det første har de vært positive på, mens det andre henger delvis på en svært lite aktiv og informativ hjemmeside.

Amazon Grimstad har, som jeg har vært inne på, smertelig merket ulempene ved å ha dårlig tid. I stedet har de sikret stabilitet og en sakte utvikling. Etter hvert forsvinner amerikanske spillere, og da er det ikke sikkert at verken smarte kjøp (Kristin Eggert) eller bomkjøp (Fabiane) blir fremtiden. Fremtiden blir sannsynligvis langt mer lokal.

Aberet med det er selvfølgelig at det kan være vanskelig å få både etablerte og lovende spillere fra Trøndelag, Bergen eller Østlandet til et lag som kjemper om sjuendeplassen og som svært sjelden får besøk av landslagstreneren. Derfor må man være flinke med lokale spillere og med å jobbe med det mentale, slik at de avgjør jevne kamper til sin fordel.

Personlig blir jeg overrasket om de ikke har sneket seg opp på øvre halvdel eller kommet til semifinalen i cupen innen 2015. Om de stabiliserer seg er et annet spørsmål.

Reklamer
Kategorier:Toppserien
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: