Hjem > Andre lag > Skråblikk på Klepp

Skråblikk på Klepp

Gjennom ti artikler tenkte jeg å ta et skråblikk på ti lagene som verken rykker ned eller opp, men som blir i den øverste divisjonen. Vi har nå kommet til

Klepp  – kaos og andre tradisjoner

Du kan alltid regne med én ting med Klepp: at du ikke kan regne med noe som helst.

Klepp var flinke til å prikke toppformen. I 1984 var de ikke et lag å snakke om i kvinnefotball, i 1985 var de Vestlandets fjerde beste lag, etter Nymark, Sandviken og Viking, sistnevnte med en ung Linda Medalen på laget. Allerede neste sesong hadde Klepp blitt best i vest, men manglet noe for å ta igjen lagene foran. Året etter det var de like godt best i Norge. For første og hittil siste gang.

Klepp har siden hatt alle andre plasseringer på tabellen bortsett fra andreplassen. De har til og med en niendeplass, som ville ha betydd nedrykk om ikke ligaen hadde blitt utvidet. Det som er merkelig med de originale grønnkledte – Fløya og Amazon Grimstad får ha meg unnskyldt, Klepp var der først – er at det nesten aldri er en klar sammenheng mellom gode spillere og gode resultater. Men dette er noe av stikkordet med Klepp. Man vet aldri hvor man har dem.

Klepps virkelig kaotiske periode startet i 2000. Året før tok de en sterk tredjeplass, dette ble fulgt opp med en skuffende sjetteplass, og treneren Asgeir Kleppa gikk av, muligens frivillig, da han fortsatte som assistenttrener. Roar Wold tok over, og med en stor og relativt sterk stall greide han en femteplass. Det var også bråk mellom spillergruppe og ledelse, og resultatet ble at Wold gikk, at Øvind Skadberg ble ny trener og at alle stjernene føk på dør. Klepp endte på sjuende og Skadberg ble tuppa ut. Inn kom Geir Herrem, og det kom både gamle og nye spillere til Klepp. Under Herrem gikk det dårlig i sju kamper, og dermed fikk han sparken. Magnar Vigrestad måtte ta over resten av 2003-sesongen, og han reddet Klepp fra nedrykk med to plussmåls margin. Neste sesong hadde Klepp Vigrestad og Skadberg (se over) om hverandre som hovedtrener, og det hjalp ikke på plasseringene. Deretter tok Frode Olsen over i 2005, og han skaffet nye og dyre spillere, og som resultat av det ble Klepp både langt bedre og langt fattigere. Olsen trakk seg etter en femteplass, og Klepp ble dermed styrt av daglig leder Knut Eriksen i 2006, som medførte en nest sisteplass og kvalifisering om nedrykk grunnet at sesongen ble utvidet. Klepp greide seg, og i 2007 greide de en god 7. plass. Deretter tok Kenneth Eidsaunet over, og Klepp økte til en sjetteplass før de mistet flere spillere og gikk ned til en sjuendeplass i 2009 og mistet flere spillere og beholdt sjuendeplassen i 2010.

Hafslund cup 2010 no 010

Klepp, her fra Hafslund Cup 2010, er flinke på juniorer, men sliter mer med seniorer.

Administrativt er det vanskelig å si hvor man har Klepp. De har en fin stadion, men de sliter økonomisk, delvis på grunn av kjøpegildet i 2005. Klepp har i de siste årene hatt en i hovedsak lokal satsning, ser man bort ifra de fire finnene som har vært innom i det siste.  Hjemmesiden deres er vekselsvis brilliant og intetsigende, og deres svært imponerende satsning på juniorer (som har resultert i to juniorgull på den korte tiden det har vært junior-NM) har ikke helt materialisert seg på seniornivå.

Hvor er de nå: Klepp har under sin niende trener siden kaoset begynte, Tommy André Velde, levert litt under pari på seniornivå. Behovet for en spiss har vært skrikende en stund, og nå har de skaffet seg en i en hjemvendt Line Smørsgård. Klepp mistet for litt siden to spillere til Arna-Bjørnar, men begynner forsiktig å ta igjen for det tapte.

Klepp har aldri hatt problemer med advarsler fra NFF, og har i så måte vært blant de med størst sikkerhet i Toppserien. Det vitner også om god råd at de henter inn utlendinger, men likevel har det ikke lyktes Klepp å få et stabilt godt lag ennå. Vanskelig å påpeke hvorfor, men det kan være knyttet til at spillerne har måttet forholde seg til mange trenere og mange tankesett.

Fordeler:  Klepp har det i seg å gjøre gode kamper mot alle lag – inkludert en hjemmeuavgjort og et knepent bortetap mot Stabæk og et hjemmeuavgjort mot Kolbotn. Det bor mye i Klepp, og de er godt trent på å spille mot gode lag, og gjør det til tider bedre enn andre gode lag gjør. Dette vitner om en stor tilpasningsevne.

Det ser også ut til å et ryddig styre, og de har kommet seg høvelig bra etter utskeielser og interne krangler. Man blir gjerne litt klokere og mer fornuftig dersom man overlever slike problemer.

Ulemper: Klepp har det i seg å gjøre dårlige kamper mot alle lag – inkludert en borteuavgjort og en knepen hjemmeseier mot Medkila og en hjemmeuavgjort mot Sandviken. Klepp har ikke bare en stor avstand mellom toppnivå og bunnivå, men de har ikke noe konsekvent forhold mellom de to.

Styret kan virke litt vel ryddig. Det er viktig å tenke økonomi først, men det virker som om det gjøres lite for å skape entusiasme rundt laget. Klepp er premieeksempelet på en middelhavsfarer, og det snakkes sjelden om edle metaller på Jæren. Det blir som klisjeen: «Den som har begge bena plantet på jorda, står stille».

Samle trådene:  Spillertroppen trenger mer stabilitet og styret trenger å bli mer vågale. Skal Klepp vinne hjerter, må de nok krabbe opp på øvre halvdel igjen. Når junioravdelingen er så god som den er, er det viktig å tilrettelegge for at de blir, og for at Klepp blir fristende for de som ønsker å vise seg fram, les: vinne medaljer. Klepp vinner nok mye på å fokusere i større grad på å slutte å rote bort poeng mot svakere motstand. Det alene kan få Klepp opp, i år tapte laget 12 poeng mot lag som endte bak dem på tabellen. 12 poeng ekstra ville riktignok ikke fått dem høyere enn en sjetteplass, men likevel er det verd å tenke på.

Velde har fått forlenget tillit, og dette er klokt. Stabilitet på trenersiden er et lurt sted å begynne, og Klepp viser tegn til at de fortsetter å satse på rekrutteringen med Team Stangeland, hva enn det er. Ims er den stille kapteinen, det hadde kanskje vært bedre om hun ble litt mer volumøs, i hvert fall i motvind.

Reklamer
Kategorier:Andre lag
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: