Hjem > Andre lag > Skråblikk på LSK Kvinner

Skråblikk på LSK Kvinner

Gjennom ti artikler tenkte jeg å ta et skråblikk på ti lagene som verken rykker ned eller opp, men som blir i den øverste divisjonen. Vi har nå kommet til

LSK Kvinner – med ustø kurs mot toppen

Ingen vet hvor LSK hopper på tabellen

Et kvarter unna svenskegrensen, klemt mellom Eidsvoll og Østfold, ligger tettstedet der det startet, Setskog. Der har jentene spilt fotball i evigheter, og det var selvfølgelig at laget var med i det første NM. Litt vestover, i Løken, hadde fotballaget Høland også fått en kvinnesatsing, litt dårligere enn Setskog. I 1985, da cupen endelig fikk det formatet man er vant til, møttes de to i første runde, og Setskog slo Høland 7-0. Setskog slet alltid med å være lillesøster for Sprint/Jeløy, og i 1986, da man skulle slå sammen de forskjellige ligaene til en nasjonal øverste divisjon, rykket Høland ned. Resultatet ble at de to lagene samarbeidet, og i 1989 ble de to slått sammen til Setskog/Høland, og hovedkvarteret var mer eller mindre Bjørkelangen, et kvarter i bil fra Setskog.

Kombinasjonen bar etter hvert frukter, da supertalentet Hege Riise fant scoringsformen. Hun, Elin Krokan og Lena Haugen scoret mange mål for laget, som i 1992 greide kunststykket å slå Sprint/Jeløy i serien og dessuten, langt viktigere, å vinne cupfinalen mot serievinner Asker. Storhetstiden ble svært kort, delvis fordi flere gode spillere, som Elin Krokan, gikk til nettopp Sprint/Jeløy. I 1995 ble det en ny andreplass, men deretter ble det midt på tabellen og av og til også nedrykkskamp.  I 2001 skjedde det naturlige at de flyttet fra Bjørkelangen til der alle spillerne bodde, Skedsmo, nærmere bestemt Strømmen. Det var ikke noe formelt samarbeid mellom Team Strømmen og Strømmen Idrettsforening, men i en periode spilte Team Strømmen med Strømmens karakteristiske grå og røde drakter. Dette ble etter hvert gjort om til helvrøde drakter.

Team Strømmen fortsatte i samme spor, for det meste midt på tabellen og mange kvartfinaletap, fram til 2005, da de ansatte den svenske treneren Janne Jansson. Med ham kom laget på andreplass i serien og til finalen i cupen, sistnevnte ble avgjort etter ekstraomganger. I 2006 greide laget en fjerdeplass i serien. Jansson gikk av, og Hege Riise ble ny trener. Under henne ble det i 2007 en femte og i 2008 en andreplass i serien og cupfinaletap, denne gangen mot Røa. Cupfinaletapet gjentok seg mot Røa i 2009, her med Jansson i en gjesteopptreden etter at Riise ble landslagsassistent for USAs kvinner. Det ble en ny fjerdeplass i serien, langt bak bronsen.  I 2010 ble Team Strømmen til LSK Kvinner Fotballklubb, en hybrid som var et slags samarbeid med Lillestrøm Sportsklubb uten helt å være det. Med noe mindre meritterte trenere endte LSK godt unna medaljer og cupfinaler.

Hvor er de nå? Si det… Lillestrøms store sønn og pratmaker Per Berg tok en mer aktiv del i LSK Kvinner, og har rensket opp i styret.  LSK Kvinner FK har selv inntrykk av å være nært knyttet til LSK-familien, og de har endelig fått lenke på hovedsiden til LSK, men Kanarifansen gir som vanlig blanke i alt utenom hovedlaget.

LSK-Røa

LSK har svært store svigninger, og må rette opp det før de skal snakke om medaljer.

Per Berg har sagt at han har ambisjoner om å få til et topplag, indirekte betyr dette at penger skal brukes. De skaffet seg Isabell Herlovsen, men hun har langt fra vært den målmaskinen man hadde forventet. God, du verden, men bare fem mål. Etter at de mistet Nora Gjøen til Sandviken, er de på letning etter keeper også. Det lukter av øverste hylle.  Men ellers kommer Per Berg til å merke det at kvinnelige fotballspillere er konservative i spillervalg. Å få de store stjernene til LSK Kvinner er ikke gjort i en håndvending, da frister nok de fire i toppen mer.

Fordeler: Av alle klubber som har hatt Jan Aksel Odden, er LSK Kvinner det eneste som ikke fikk en stor gjeld.  Og om enn det har versert rykter, som det gjør med alle klubber, har faktisk ikke LSK eller Team Strømmen på en stund framstått som på konkursens rand. Kort sagt har de hatt nøktern økonomi, med et par kanadiske og amerikanske utskeielser. De er ellers fulle av spreke forslag, som Idretts-SFO. Blir spennende å se hva som skjer der.

LSK har også gode følere for talenter i nærområdet. Spillere fra Akerhus nord for Lillestrøm havner gjerne i deres klubb, samtidig som de ikke er redde for å forsyne seg av Kolbotns område, Østfold (Skammelsrud Lund), og fra lenger nord, som Kongsvinger (Dekkerhus i sin tid) og Gjøvik (Moe Wold).

Ulemper: To sølv og tre tapte cupfinaler siden 2005 til tross, LSK er ikke noe topplag. De er altfor varierende i forhold til trener, og de ser ut til å innta en øvre middelhavsfarer-rolle heller enn topplag. Deres sølv i serien i 2008, og delvis 2005, skyldtes også i noen grad to canadiske landslagsspillere og i 2008 målmaskinen Ella Masar. Dette er et litt ømt punkt. Enget og Dekkerhus har blitt klart bedre spillere etter at de dro til Stabæk, og Nasra Abullah og Marit Sandvei virker som om de har mye iboende potensiale som ikke kommer ut.

Samle trådene: LSK Kvinners samarbeid med Per Berg kan nok bære frukter, men det er ikke gjort i en håndvending å få de beste spillerne til klubben. I tillegg har LSK Kvinner fortsatt ikke greid å få den berømte vinnermentaliteten som har gitt dem tre finaler og en semifinale siden 2005 over i serien. De greier å motivere til viktige kamper, men de sliter med mer «vanlige» kamper.

Potensialet er klart i klubben. I 2011 slo de Røa og Stabæk hjemme, og de har tidligere hatt et godt tak på Kolbotn. Men ser man på poeng de taper mot lag de burde slå (da lag som befinner seg ti poeng bak dem), ser man at de tapte elleve poeng, om om man fjerner Klepp, som når de har dagener jevngode, er det fortsatt åtte poeng. Hadde de slått Medkila, Sandviken og Klepp, hadde de  hatt 51 poeng. Hadde de også slått Trondheims-Ørn borte (der de virkelig rotet bort poengene etter en solid ledelse til pause), hadde altså LSK kommet a poeng med Røa. Målforskjellen var grell for LSK, så det hadde aldri blitt gull, men likevel.

Vi er altfor tidlig ute til å tippe plasseringer på LSK, men tendensen er at de er for ujevne, og at avstanden til lagene foran er for stor til at vi virkelig tror at det blir medalje med det første. Her kan man ta feil, men det er langt billigere å jobbe med det mentale enn det er å hente stjerner. Mye ligger nok der.

Reklamer
Kategorier:Andre lag
 1. Andreas Kolle
  november 25, 2011, kl. 13:10

  Funker for meg, så lenge vi har oppklart min bitterhet.

 2. tikitaka
  november 25, 2011, kl. 00:32

  I mine øyne er vel akkurat de stillingene veldig viktig for å få til en bærekraftig utvikling slik at man ikke går for gull ene sesongen, og er konk den neste. Som det altfor ofte blir resultatet av når man satser i toppserien og man finner ut at gode resultater alene ikke gir noen økonomisk gevinst. Jeg tror at toppserielagene generelt må tenke mer slikt, og mindre på lønninger. Veldig enig med Richard Jansen i at om en spiller får 5000-10 000 mer i lønn spiller liten rolle for om hun blir en bedre fotballspiller all den tid hun har en 100% jobb ved siden av og ikke får trent så mye som ønskelig. Men dette blir off topic.

  Men føler det meste vi diskuterer nå er meninger om ditt og datt, og slike ting kan man sikkert heller bli enige om at man er uenige.

 3. Andreas Kolle
  november 24, 2011, kl. 23:34

  Det med innordningen i LSK er faktisk delvis direkte sitat etter samtale med en i LSK Kvinner, så det tror jeg ikke møter medfart i LSK Kvinners lokaler.Det med at de endelig er med på hjemmesiden til LSK er muligens at jeg har sovet i timen, jeg er ikke så ofte der, men det er mer et «dette var jamen på tide» til LSK herrer enn noe annet. Ellers er den ikke akkurat godt oppdatert, men beggars can’t be choosers. Hjemmesiden til jentene er veldig bra, godt opptatert og med gode kampreferater. For øvrig har Vålerenga egen hjemmeside for damene, men det er vel teknikaliteter.

  Per Berg, ja, det kan bå bra, men som du selv sa ble fokuset på sport og ikke lønninger, og så ansetter de sportslig leder og markedsansvarlig på fulltid. Så det er ikke alltid sammenheng her. Men hvem vet?

  Dekkerhus ble månedens talent av NFF, men det er flere eksempler på at spillere har stagnert i klubben etter denne typen utmerkelser, og det er ikke alltid sammenheng mellom disse utmerkelsene og den klubben hun spiller i. Grunnen til at jeg sier det jeg sier er at det jeg har sett av Dekker i Stabæk virker klokere enn det jeg så av henne i LSK. Hun var delt toppscorer, som du sier, i 2010, men hun scoret to mål mindre enn en svært undervurdert Cathrine Dyngvold fra Klepp. Drøy påstand? Tja. Faktafeil, nei, det går jeg ikke med på. Det er ikke fakta involvert i påstanden.

  Manglende publikumsappell er en vinkling, ja. Men dette er et vanskelig og betent tema. Kolbotn sliter med det samme, Stabæk mister, det er vel bare Amazon og Arna-Bjørnar som faktisk øker. Men det er ingen hemmelighet at fotball på Oslo Vest ikke tiltrekker seg publikum. Skal likevel se på det, det eren interessant problemstilling.

 4. tikitaka
  november 24, 2011, kl. 22:48

  Det fine med fotball er at det finnes mange ulike meninger.

  Du har selvsagt noen gode punkter på det negative.

  Men likevel får de litt hardere medfart enn andre klubber på gitte punkter:

  Det med innordningen i LSK. Det er opplagt at Stabæk har kommet lengre der.
  Men hovedpunktet ditt når du skal illustrere at de ikke er inne i familien er Kanarifansen, evt at de har en link på hjemmesiden. Jeg har registrert en god del innhold fra jentene på gutta sin hjemmeside. Men ser det likevel som en positiv ting å ha egen hjemmeside med eget innhold, og ikke havne i breddeavd som de gjør i VIF eller å ha generelt lite innhold slik som i Bærum.

  Vi aner ikke hvordan dette med Per Berg går, noe de sikkert ikke vet selv heller enda.
  Men at en klubb satser høyere enn det som er valig for den klubben, og i samme slengen uttaler at alt skal være bærekraftig og satsingen skal gå på sport og ikke på lønninger ser jeg på som positivt. Vi har jo altfor mange eksempler på det motsatte.

  En liten faktafeil: Dekkerhus ble vel mndtalent av NFF og lagets toppscorer sist sesong i LSK, så å påstå at hun har blitt så mye bedre er en litt drøy påstand.

  Til meninger om Røa:
  Gleder meg til din vurdering av egen klubb. Det jeg synes er bemerkelsesverdig er hvor lite publikumsappel laget har. Mtp at laget har tatt masse gull i serie og cup, samt hatt mange landslagsprofiler så burde de/dere fått det til bedre på det området.
  Hvorfor det er slik får nesten du selv finne ut 🙂

 5. Andreas Kolle
  november 24, 2011, kl. 22:25

  PS: Jeg har faktisk sansen for LSK Kvinner. Så det ligger ingen bitterhet der.

 6. Andreas Kolle
  november 24, 2011, kl. 22:24

  Mulig. Nå var jeg kanskje litt vel optimistisk i forhold til Amazon Grimstad og kanskje slapp Kolbotn billig unna, men grunnen til at jeg da har ting å utsette på LSK er at jeg synes de har et potensiale jeg gjerne skulle se bedre utlevd. Men apparatet rundt LSK Kvinner får lovord, jeg har ikke stort å utsette der. Og ryddig økonomi og god rekruttering er det sikreste tegnet på en stor fremtid.

  Kanskje jeg er litt mer skeptisk til dette med å «kjøpe seg til seier», og kanskje jeg ikke synes de har helt greid å få ut potensialet. Egentlig er det urettferdig med alle skadene, om enn jeg nær siterer Solveig Gulbrandsen her.

  Neste jeg skal skrive om er Røa, så kom gjerne med kommentarer på forhånd. Det er vanskeligere å skrive om eget lag.

 7. tikitaka
  november 24, 2011, kl. 22:17

  Fikk bare inntrykket etter å ha lest gjennom dette 3 ganger at dette var negativt.
  Men vel bevares, vi kan jo se veldig forskjellig på ting.

 8. Andreas Kolle
  november 24, 2011, kl. 22:11

  Bitterhet? Hva tenker du på?

 9. tikitaka
  november 24, 2011, kl. 22:02

  Du er virkelig god på historie, det skal du ha.
  Samtidig så virker det som at siden du fikk feedback på at du var litt for mild mot Kolbotn så skulle det slå ut i bitterhet mot LSK?

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: