Hjem > Røa > Skråblikk på Røa

Skråblikk på Røa

Gjennom ti artikler tenkte jeg å ta et skråblikk på ti lagene som verken rykker ned eller opp, men som blir i den øverste divisjonen. Vi har nå kommet til

Røa – best uten tillit

Røa kan vinne serien så mye de vil for ekspertene.

Røas historie dras frem til det kjedsommelige hver gang Olav Traaen er på TV, så derfor i svært korte drag: Ole-Bjørn og Kristine Edner samt noen av hennes venninner sparker fotball på garasjene til noen fine fruer maser dem vekk. De drar på Røabanen, der de etter hvert og mot klubbens ønske danner et jentelag. Klubben finner seg i det, laget blir svært bra, og i 1993 blir det et seniorlag. Seniorlaget bruker sju år fra fjerde til første nivå, og debuterer i Toppserien i 2001. Der taper de mange kamper, men redder seg i siste serierunde.

2002 begynner oppturen og i 2004 vinner Røa The Double. I 2006 tar Geir Nordby over som eneste hovedtrener, og vinner cupen. Deretter vinner Røa serien før de i 2008 vinner både serien og cupen. Dette gjentar de i 2009, før de med et redusert lag tar sølv i 2010 og vinner cupen. I 2011 vinner de serien og taper sin første cupfinale, det på straffer.

Apparatet rundt Røa preges av kontinuitet, de fleste har vært med enten siden oppstarten i 1984 eller i hvert fall siden sent nittitall.  Røa har den drøyeste kontinuiteten av trenere. Bortsett fra et sabbatsår har Ole-Bjørn Edner trent laget til og med 2005, og Geir Nordby har vært enten assistenttrener, likestilt hovedtrener eller hovedtrener siden 1996. Røa har rykte på seg for å være det smilende laget med det gode miljøet, men samtidig også et svært godt lag spillemessig.

Hvor er de nå? Vel, Røa har nettopp vunnet serien, og de har en imponerende svite der de må tilbake til 2005 siden de ikke vant noe. De har en hjemmeside som har høstet lovord og en god sponsorkontrakt. De er videre til Champions League, og kan muligens for første gang i sin historie være seriefavoritter foran neste år.

Fordeler: Røa definerer konseptet vinnermentalitet. De greier å vinne jevne kamper, de har en egen evne til å snu dårlige førsteomganger, de er et helt annet lag i cupen enn de kan være i serien. Røa taper nesten aldri kamper mot på papiret dårlige lag, og har derfor svært få feilskjær.

De har altså også en god hjemmeside og de har startet sin egen supportergjeng. De får også gode skussmål fra tilreisende lag med tanke på mottakelse og utvalg i kiosk. Jentene er populære i media, især TV2, og det virker som om de begynner å ta utfordringene fra virkeligheten på alvor.

Det er også verd å nevne at Røa er et av de beste argumentene (ser man bort ifra Damallsvenskan og Bundesliga) mot den forespådde utviklingen at kvinnefotballklubber vinner på å rives opp med rota og plantes inne i bedet til en tippeligaklubb.

Feiring av Lenes mål

Røa har hatt stor grunn til å feire de siste årene. Med varsomhet kan det fortsette en stund.

Ulemper: Røa er gode mot lag under deres nivå, men sliter med lag som Stabæk, som de aldri har slått i offisielle kamper, og Kolbotn, som de har tapt mot de siste tre hjemmekampene (om enn borteseieren, 4-0, i 2011 var imponerende). I tillegg er det merkelig at Røa velger en stil som er i så liten grad basert på bakkespill når de har så gode fotballspillere. Det blir litt for mange lange pasninger i luften. Paradoksalt nok er det faktisk nettopp i luften Røa har slitt i det siste hva gjelder baklengsmål.

Røas innsats i 2010 var imponerende gitt den svekkede stallen, men flere av spillerne som tok sjumilssteg i 2010 har blitt forbigått i 2011, da stallen ble sterk igjen.

Og så var det dette med økonomi. Røa kom seg i mål i siste liten da de fikk en ny sponsor i bayerngas. Fram til da hadde Røa ikke fått til å ordne hovedsponsor i verken 2010 eller 2011. De måtte permittere daglig leder, og hatt store utskiftninger i styret.

Samle trådene: Røa ble et allianseidrettslag i 2010, og dermed ansvarlig for egne utgifter. Dette er tøft, men de kom til slutt i mål. Det er viktig for klubben at de ikke investerer i dyre spillere, men heller legger fundamentet for videre satsning slik for eksempel LSK Kvinner ser ut til å gjøre.

Når det er sagt er Røa en soleklar gullkandidat hvert år de stiller. De har et godt lag som står godt sammen, og de har et godt trenerteam. Røa har som kjent ikke de største fasilitetene eller det største publikummet, så sånn sett er de bevis på at det går an uten å ha et stort apparat.

Og om man konsentrerer seg om sluttstreken, har Røa fem cupgull og fem seriegull på de elleve sesongene de har spilt i Toppserien. Per i dag ser de sterke ut, og har de lært av tidligere feil, kan det være grunn til å tro at de kan fortsette i toppen en stund. Derfor vil graden av edruelighet de neste månedene vise om Røa vil fortsette i toppen i overskuelig fremtid.

Noen vil muligens savne noen ord om Røas tendens til å hente spillere fra andre klubber. Jeg har ikke funnet en tendens til at Røa gjør dette i større grad enn andre klubber på øvre halvdel.

Reklamer
Kategorier:Røa
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: