Hjem > Andre lag > Skråblikk på Stabæk

Skråblikk på Stabæk

Gjennom ti artikler tenkte jeg å ta et skråblikk på ti lagene som verken rykker ned eller opp, men som blir i den øverste divisjonen. Vi har nå kommet til

Stabæk – verdensmestre på papiret?

Stabæk har begynt å få bakkekontakt etter drøy opphaussing i tre år.

Ser man bort ifra det pussige engangstilfellet i 1979, er Stabæk et nytt bekjentskap i kvinnefotballsammenheng. Å tvære ut på historien blir derfor vanskelig, og vi ser heller på det hele med et forstørrelsesglass.

Stabæk dukket altså opp sent i 2008 i sin «skikkelige» form, med 2009 som første sesong. Foran sesongen hadde Stabæk greid noe som ingen trodde var mulig – å danne en samling fans som sang, hoiet og vrøvlet for laget sitt. Stabæk viste et beundringsverdig engasjement – et engasjement som har gjort dem til eksempelet til etterfølgelse i kvinnefotballen. På sett og vis. Publikumstallet var også svært hyggelig i de to første sesongene.

Selve laget var i hovesak et Asker-lag som hadde bommet på gull to ganger på rad, begge med en bronse som resultat. I tillegg hadde de skaffet seg to landslagsspillere, en svært målfarlig toppscorer fra Australia via Tromsø og en dansk stjerne. De ble storfavoritter, og gikk ut med en kjempeinnsats fra start. Men det ville seg ikke for Stabæk. Det ble sølv i serien etter uavgjort i siste serierunde og åttendelsfinale i cupen.

Neste år var de to hovedkonkurrentene så svekket at Stabæk var soleklare favoritter, men det tok til nest siste serierunde før de kunne slippe jubelen løs som seriemestre. Seriegullet var fortjent, men tendensen var klar: det hadde sneket seg inn en del klønete resultater. Stabæk hadde kontroll på Røa, men slet langt mer mot for eksempel Klepp.

Når det gjelder administrasjon og styre i Stabæk Fotball Kvinner, har vi hørt lite problemer. Ingen skandaler, ingen pengesluk, ingen løfter som ikke har blitt holdt. Kort sagt har ting sett ryddig ut på dette aspektet. Det er også verd å legge merke til at Stabæk i liten eller ingen grad har fått overføringer fra hovedstyret, og dermed ikke har noen økonomiske fordeler som gjør at de er umulige å konurrere med, jamfør Olympique Lyonnais.

Hvor er de nå? Regjerende cupmestre etter ekstremt nervepirrende finale, og nest best i serien, om enn det var på håret. De hadde én svært god kamp hjemme mot Frankfurt, men var sjanseløse i returen. I løpet av tre sesonger har altså Stabæk tatt et cupgull, et seriegull og to seriesølv. Svært ryddig i seg selv.

Aberet er imidlertid at det har blitt færre sjanser og færre mål den siste sesongen. Skader får ta sin del av forklaringen, men samtidig er det noe som ikke har helt sittet. Det kan ha vært et 2011-problem, men det ligger nok i bakhodet.

Stabæk - Røa_025_20111029

Stabæks Siri Nordeide Grønli er den eneste mellom de godt voksne og de svært unge.

Fordeler: Stabæk har først og fremst en veldig god stall. På tross av anklager om det motsatte, har faktisk Stabæk nesten ikke i det hele tatt tatt talenter fra andre deler av landet. I tillegg har de faktisk fått frem flere lovende lokale spillere. De er i ferd med å få igang en slags talentfabrikk.

Stabæk har også, om de er ærlige med seg selv, levert bra. Laget var aldri så overlegent som alle har krevet, og to gull og to sølv på tre sesonger er ikke noe å klage over for fornuftige mennesker.

Ulemper: Stabæk står på kanten av et generasjonsskifte. I juni 2012 er seks spillere over 30, to av dem 35 (Pape ikke inkludert hittil). Deretter er det et bare Nordeide Grønli (blir 28) mellom dem og de naturlige arvtakerne, der Enget er eldst med sine 22 år.* Alder er ingen garanti for suksess, men mye erfaring forsvinner. En av grunnene til aldersgapet er at spillere har sluttet, ikke funnet gode nok eller byttet lag. Det hjelper imidlertid lite.

Kontinuitet i støtteapparatet er også en akilleshæl. Særlig er trenerkabalen vanskelig. Stabæk fikk nå sin tredje trener på fire sesonger, og enda han er godt kvalifisert, må Stabæk begynne på nytt med kommunikasjon melllom trener og spillere. Når det ellers regner på herrefotballen, drypper det på kvinnefotballen, og Stabæk har hatt markant tilbakegang i publikum i 2011.

Samle trådene: Egentlig har Stabæk levert bra. Tar man hensyn til det egentlige styrkeforholdet i 2009 og 2011, var ikke sølv nederlag. Men dette er problemet med Stabæk. Vinn-eller-forsvinn-mentaliteten har imidlertid boret seg inn i dem, og dermed er det bare gull som gjelder. Heldigvis for Stabæk er deres imponerende rekorder avsluttet, og frykten for å være ansvarlig for å bryte den rekken er også borte.

Det har ikke villet seg helt for den spilleren som ligger foran i 4-2-3-1-formasjonen. Kristy Moore har begynt å ta over der, men hun er nok bedre på høyre kant. Melissa Wiik ble heller ingen ubetinget suksess der, ei heller Fosse Sæthre. Dette er i og for seg ikke et Stabæk-problem alene, Isabell Herlovsen har slitt der på LSK også. Med det angrepsarsenalet Stabæk har, bør kanskje en annen formasjon vurderes.

Stabæk er nok å regne for en seriøs gullkandidat i fremtiden, om enn det kan bli litt tøft de påfølgende sesongene etter neste i forhold til antatte spillere over 30 som legger opp. Klubben er profesjonelt drevet og har gode trenere og en vilje til å satse. Spørsmålet er likevel om hva som skjer om publikumstallet fortsetter å dale og om herrelaget fortsetter å miste penger. Richard Jansen i styret for Stabæk Fotball Kvinner sa det best da han sa at det er penger å spare på å kutte toppserielaget. Det er også penger å spare på å skyte barna sine. Vi får håpe at dette gir gjenklang.

* Willumsen Olsen er noe eldre, men har ikke hatt nok spilletid til at hun kvalifisererer som arvtaker.

Reklamer
Kategorier:Andre lag
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: