Hjem > Toppserien, Toppserietipping > Silly Season etter nesten halvveis

Silly Season etter nesten halvveis

Denne artikkelen ble skrevet før Kolbotn skaffet seg Katrine Dreier Andresen og Nicoline Viker. 

Det har skjedd en del i perioden mellom avsluttet sesong 2011 og påbegynt 2012. Her følger en liten statusrapport basert ene og alene på egne observasjoner:

Amazon Grimstad sliter bakover etter å ha mistet både Lana Bowen, Kristin Eggert, Dagny Knutsson, Elise Richardsen og Heidi Bjørntvedt. Bonusen er at de har spillere tilbake fra skade, inkludert Gro Ingvardsen og Stine Syvertsen, som skal være førstelagsmateriale. Mèabh De Burca og Katie Tarrant er også interessante spillere. Begge beskrives som midtbane/forsvar, og dermed er det ikke øyeblikkelig grunn til å avskrive forsvaret. Keeperproblemet er høyst reelt, de har Karoline Sævareid og Camilla Mørland Karlsen. Sistnevnte er junior og førstnevnte har ikke mange toppseriekamper. Fremover har de et potensielt spennende lag med Fride Tessem Mørkeset og Lisa Marie Karlseng Utland som nye spillere.  Ida Konradsen er med for fullt i år, og er et interessant emne om hun er tilbake i formen hun var for da hun slo igjennom for Donn.

Ut over det teller vi 17 spillere for Amazon. Fortsatt ikke nok til å holde en hel sesong, men uten skader kan det gå hyfsad. Amazon ligger hittil an til å komme ut av Silly Season litt svakere enn de kom inn, ene og alene på grunn av Kristin Eggert.

Arna-Bjørnar har mistet to svært viktige spillere, og erstatterne er noe uklare. Madeleine Giskes erstatter ser ut til å være Ashleigh Gunning, en amerikaner som spilte i ti dager for Washington Freedom og ellers har spilt i Australia. Veronica Aasgårds erstatter er det uklart om hvem er. Laget lekker ellers spillere til Sandviken. Det er derfor vanskelig å bli klok på Arna-Bjørnar. Man mistenker at de har flere spillere på listen.

Likevel, per nå er Arna-Bjørnar på minussiden. De skal ha slagkraft fremover, men midtbanen ser ikke så sterk ut som tidligere. Det er blitt diskutert å sette Maren Mjelde tilbake i forsvar, og dette styrker ikke akkurat midtbanen, som nå ikke har et klart anker.

Fart har prøvd en taktikk som i og for seg er grei, men som er farlig for lag som har rykket opp fra 1. divisjon; lokal rekruttering. På den ene siden er det økonomisk forsvarlig, på den andre er det sportslig svært vanskelig.  Fart sa selv at de slet med at spillerne kom fra hele Østlandet, men nå ser det ut til at forsterkningene kommer stort sett fra mjøsbyene.  Det er ellers vanskelig å se hvor stort frafallet er, men Fart ser ut til å ha rimelig kontroll på situasjonen. Det gjenstår imidlertid å se om nyvinningene er nok til å forsterke laget som ikke framsto som et vinnerlag i 1. divisjon heller.

Per i dag ser fortsatt Fart ut som et nedrykkslag. Lene Bredesen kan bidra, men det holder ikke. Ettersom Gunilla Forseth også har bestemt seg for å bevege på seg, kan hun komme til Fart. Det vil hjelpe for et lag som slet med å score mål. Men det er altså ikke mer enn vill tenkning fra undertegnede, og ikke bekreftet fra noen hold. Til Farts forsvar spilte de uavgjort mot Kolbotn. Vi har ikke fått Kolbotns versjon av kampen, men Fart innrømmer at Kolbotn var nærmest mål. Det kan med andre ord bli svært tøft fremover.

Kattem har faktisk ikke en eneste ny spiller per i dag. De får tilbake en skadet Julie Adserø, men vi vet lite om hvor lenge hun er skadet. De har også mistet Lise Holanger og Eldbjørg Straume. Så hvem som er keeper er et stort mysterium. De kan neppe regne med at Nordgård Stensaas stiller opp, så dermed blir det ekstra tøft i 2012, om ikke noe radikalt skjer.

Klepp har stort sett mistet to gode forsvarsspiller i Salmén og Bjerk Nøttveit og en god keeper i Kankaanpää. De har også mistet noen spillere som ikke fikk mye spilletid, og Niemi som stort sett var skadet. Ny keeper er Hilde Gunn Olsen, på hvilke skuldre det hviler en tung byrde. De har også fått tilbake Line Smørsgård fra Kolbotn, noe som betyr at de endelig har fått den målscoreren de har savnet siden nettopp Smørsgård kom. Tre nye spillere fra egen stall gjør at de går i null omtrent i forhold til antall spillere i troppen. Når det er sagt, blir forsvarsfireren noe annerledes uten deres faste høyre back og midtstopper. Interessant å se hvordan det løses. Klepp går vel stort sett i null eller et svakt minus akkurat nå.

Kolbotns tap av spillere har lenge virket absurd. At Dan Eggen greide å få Kolbotn inn i (nesten) gullkampen i 2011 sier alt om hans innsats og hans evne til å motivere spillerne. Spørsmålet gjenstår om hvor vidt den nye treneren greier å beholde optimismen. Spillermessig har de mistet en av Toppseriens beste keepere og to av Toppseriens mest spennende spillere til respektive LSK Kvinner og Stabæk. I tillegg har de mistet Smørsgård til Klepp og Dovland til Piteå. Tilskuddene har hittil blitt hentet fra Linderud-Grei. Det er vel ingen overdrivelse å si at Kolbotn går kraftig i minus per nå, men de har flere spillere i trening med dem som kan hjelpe. Likevel er Kolbotn den store taperen.

LSK Kvinner har kommet svært pent ut av situasjonen hittil. De har tapt Hedda Vedeler og Nora Gjøen, i tillegg til skadde Ingrid Bruserud og Eli Gulbrandsen, som aldri helt ble førstelagsspiller. Gjøens erstatter er en av Toppseriens beste keepere, Tinja Riikka Korpela. Vedelers erstatter er sannsynligvis Gry Nordeide Grønli, noe som på papiret virker som et mindre tilbakeslag, men man vet ikke. I tillegg har de fått Synne Jensen fra Gjelleråsen, en spiller som ble kåret til turneringens beste spiller i Hafslund Cup 2010, og som er et spennende bekjentskap. Det store navnet er likevel Cecilie Pedersen. Hvilken innvirkning hun har på troppen er usikkert, hun pendler til og fra Sveio. LSK Kvinner har også Hege Riise i støtteapparatet igjen, noe som aldri kan skade. Muligens vinneren hittil blant toppserielagene på overgangsvinduet.

Røa har mistet Janne Stange og Cathrine Rolness. Stange fikk mye spilletid, mens Rolness ikke fikk det. Begge to skal være erstattelige. De har en lokal spiller i Elen Botten som gir lokal tilhørighet og fremtidshåp, men hun kan slite med å få spilletid i begynnelsen. De har også Madeleine Giske, og da undrer man seg egentlig på hvor hun skal spille. På midtbanen konkurrerer hun med June Tårnes, Marthe Braavold Johansen, Line Holter og Stine Andreassen blant andre, og i angrep med Lene Mykjåland, Elise Thorsnes og Emilie Haavi. Luksusproblem i og for seg. Røa vant serien i 2011 og har beholdt troppen nesten intakt hittil. De kommer også på plussiden.

Sandviken har per i dag ikke mistet en eneste spiller, men de har til gjengjeld skaffet flere, blant annet fire fra Arna-Bjørnar og en fra Klepp. Dermed konkurrerer de med LSK Kvinner og Stabæk i å være overgangsvinnere per sent januar.

Stabæk har mistet for det meste spillere som ikke kom på førstelaget, og fått Ingvild Stensland og søstrene Hegerberg. Dermed er de svært godt forberedt på 2012-sesongen. Dette er tre svært gode spillere, og de kan tilføre mye i Stabæk. Stabæk sikter nok på Champions League, og de må nok en gang bære favorittstempelet i Toppserien, enda de ofte kasserer inn seriemesterskapet i tidligste laget.

Trondheims-Ørn sliter i motbakke. En Fart-spiller kommer, mens Forseth, Browning, Wulf og muligens Storli forsvinner. To av disse er førstelagsspillere. Keeper Johansen er også usikker. De har likevel et relativt godt lag, enda de må greie seg uten Solfrid Andersen Dahle i våresesongen, men de er klare tapere hittil i silly season.

Vålerenga har mistet spillere som fikk noe spilletid og Solveig Gulbrandsen. Sistnevnte avgjorde gjerne tette kamper, for Vålerenga med og uten Gulbrandsen kunne variere stort.  Huse er også borte. Dette svir. Til gjengjeld har de fått Tina Wulf, Rebecca Angus, Cathrine Rolness, Mari Solstad og Lill Yvonne Karlsrud. Med unntak av sistnevnte er dette alle offensive spillere, og det kan bli et stort problem for Vålerenga. Nivåforskjellen mellom de to divisjonene er så stor at de må forsterke også i forsvar for å holde. Når det er sagt, har Vålerenga kommet svært pent fra det.

Silly Season-tabellen ser dermed slik ut per idag:

 1. Stabæk – Ingen store tap, tre store gevinster.
 2. LSK Kvinner – Tap under kontroll, to av Toppseriens beste spillere har kommet inn.
 3. Sandviken – Vinner stort på at Arna-Bjørnar ikke roterer nok med spillerne.
 4. Vålerenga – Stort tap i Gulbrandsen, men ser ellers ut som et lag som faktisk kan overleve.
 5. Røa – Noe tap i Stange, men veies mer enn opp med Giske.
 6. Amazon Grimstad – Vanskelig å bedømme laget som har fått tilbake spillere fra skade i tillegg til ukjente utlendinger og kapteinen fra et 1. divisjonslag.
 7. Klepp – Mistet gode spillere bak, fått en god spiller foran. Keeperplassen blir spennende.
 8. Fart – Er fortsatt ikke gode nok, men har fått flere spillere enn de har mistet.
 9. Arna-Bjørnar – Usikkerhet rundt nye spillere, ingen virker på nivå med Giske og Åsgaard.
 10. Kattem – ingen nye spillere, tap av to veteraner.
 11. Trondheims-Ørn. To faste og en usikker spiller borte, en usikker spiller inn.
 12. Kolbotn – Mistet Hegerberg-søstrene, Smørsgård, Dovland og Korpela. Ord er overflødige.
Reklamer
 1. Andreas Kolle
  januar 22, 2012, kl. 15:35

  Jo, takk. Et lite tips: Alle trenger forsvarsspillere. Alle toppklubber gjør det og landslaget gjør det. Dersom LSK får tilbake Dorte Dahlum er de vel det eneste laget som har god oppdekning bak om man ser bort ifra skadeproblematikk.

 2. ForzaKvinneFugla
  januar 22, 2012, kl. 11:56

  Presist oppsummert!

  Vi i FKF føler det er to ting som det er viktig å følge med på fremover.

  Den ene er angående ditt eget lag. Nemlig Giske. Hvor skal dere bruke henne?
  I våres øyne henter dere en god fotballspiller på en plass der dere allerede har god dekning av gode fotballspillere. Det skal bli spennende å se hvordan dette løses.

  Den andre angår Stabæk. De har utvilsomt hentet 3 meget gode spillere, men har de hentet 3 spillere der de trenger det mest? Nå er det mye usikkerhet i hvordan formasjon og spillestil vil være på Nadderud slik at det er vanskelig å være bombastiske. Men føler også her at man har hentet gode navn, men kanskje ikke først og fremst det man trenger mest.

 1. februar 26, 2012, kl. 16:02

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: