Hjem > Andre lag, NFF/Jenteløftet, Toppserien > Har miljø, mangler samhold

Har miljø, mangler samhold

Etter først oppblomstringen av Fotballmagasinet, så Stabæk Supports kvinnesatsing, så etter hvert noen fra Kanarifansen, Røa Support og eventuelle folk fra Klanen, blandet med en rekke selvstendige eller enkelttilfeller av fans av andre klubber, har det begynt å utvikle seg et miljø rundt kvinnefotballen. Dette er i utgangspunktet en bra ting.

Problemet er at det kvinnefotballen trenger, i tillegg til mer penger og flere tilskuere, er et mer samlet miljø. Det er mulig at klubbene har en god dialog seg imellom, men det virker mer som om de ikke har noen i det hele tatt. Klubbene virker dessverre lite interessert i det som skal skje om flere år, men konsentrerer seg om her og nå. Det bør være viktig å lære fra andre klubber, men jeg ser sjelden noen klare tegn til det. Eksperter graver seg ned i skyttergraver og skyter på hverandre, andre klubber, landslaget og NFF. Kort sagt er det fortsatt tendenser til «alle mot alle».

Norsk kvinnefotball er langt nede på flere områder. Skal ting gå greit, må klubbene samarbeide med hverandre, med SKF og med NFF. Og det er her miljøet kommer inn. Om vi har mulighet til å samlet forlange at klubbene, NFF og SKF kommer til forhandlingsbordet, og ikke skylder på hverandre, bør vi gjøre det. Det sier seg selv at vi ikke gjør det. Vi krangler om det skal være 8, 10 eller 12 lag i Toppserien. Vi diskuterer om Oslo-klubbene stjeler andre talenter eller produserer egne. Vi konsentrerer oss stort sett om ting som er viktige der og da, men som er for detaljer eller bagateller å regne i utviklingen av  kvinnefotballen.

Men hva kan gjøres? Personlig skulle jeg gjerne sett at man la press på NFF for å få en analyse av hva som fungerer i Sverige. Vi har gjentatte ganger hørt at de har sett til Sverige, men jeg vet ingenting om hva de har funnet ut. Det hadde også vært fint om NFF hadde mer løpende kontakt med klubbene i forhold til utviklingen av Jenteløftet og fokus på løsninger. Kanskje man også kunne funnet ut hva de enkelte klubbene har gjort og ikke gjort i forhold til markedsføring av seg selv. Jenteløftet burde kaste hårete mål på sjøen og konsentrere seg om konkrete mål man kan nå i løpet av kort tid. Å vinne, eller for den saks skyld komme til finalen i, Champions League for kvinner krever en stor pengesekk. Det har Lyon hatt, det hadde Zvezda, det hadde diverse svenske og tyske lag. Man kommer ikke dit på knapper og glansbilder, uansett hvor mye man hever seg.

Men man kan håpe på en nedgang i spillere som faller fra før de når 25. Man kan håpe på at det blir vanskeligere for sekstenåringer å komme på landslaget. Man kan håpe på at man får flere forsvarsspillere og keepere av høy kvalitet. Og, ikke minst, kan man håpe på at man har tatt del i forandringen, i stedet for å vente på at den skjer av seg selv.

Reklamer
 1. Andreas Kolle
  januar 26, 2012, kl. 10:47

  Ikke sant? Nå tror jeg at klubbene faktisk ikke vil at spillerne skal gi seg tidlig, men om det skal gjøres noe med dette, trengs det kunnskap. Og denne kunnskapen kan man stort sett skaffe seg gjennom å snakke med hverandre. Kanskje Sandviken har knukket koden? Kanskje Medkila vet noe? Kanskje Røa, Stabæk eller Klepp?

  Kanskje det handler om at man sliter med å få ting til å gå opp med arbeidsgiver. Kanskje det handler om at spillerne kommer så tidlig på laget at de har opplevd alt som 22-åring (Graham Hansen har for eksempel sannsynligvis spilt seks år som førstelagsspiller for Stabæk som 22-åring). Kanskje det handler om at spillergruppen må være ekstra flinke til å ta hensyn til spillere i den alderen. Kanskje man må involvere dem i aktiviteter rundt klubben, slik at de får noe å gjøre. Kanskje lagene har en for liten rullering, og dermed gir unge spillere for lite spilletid? Må man toppe laget mot Fart og Linderud-Grei?

  Det er mange grunner, men skal man finne ut noe, må man faktisk bruke ressurser på det. Noe er billig, for eksempel å kontakte tidligere spillere der man spør om grunner til at de sluttet mellom de var 20 og 25 (bortsett fra de som sluttet av åpenbare årsaker).

 2. Geir
  januar 26, 2012, kl. 10:09

  Vil bare fremheve et poeng jeg aner du har mellom linjene: Hvordan skal vi kunne forlange noe av NFF når ikke engang klubbene er interessert i å utvikle produktet Toppserien.

  Det viktigste klubbene må prøve å få endret, er den urimelig lave pensjonsalderen. Kanskje man skulle etablert et anti-juniorstipend – støtte til klubber med halve laget over en viss alder? Men seriøst – dette bør klubbene kunne jobbe meg selv. 22-24 år er vel den alderen hvor man begynner å bli ferdig med studiene (som ikke er vanskelige å kombinere med Toppseriesatsing) og begynner å jobbe (som kan være vanskelig å kombinere med Toppseriesatsing). Så jeg antar det handler om å få til gode avtaler med arbeidsgiverne, og å gi jentene lyst til å fortsette i klubben.

 3. Andreas Kolle
  januar 26, 2012, kl. 03:21

  Jo, det er Røa. Og Kolbotn, Stabæk, Kattem, Trondheims-Ørn, Fart, Vålerenga, LSK Kvinner, Medkila og en haug med andre klubber. Jeg skjønner ikke hvor du er på vei.

 4. Randi
  januar 25, 2012, kl. 22:58

  Retter verken pekefinger mot deg ei heller at du peker for/mot noen klubber.

  Men du bygger opp argumentet ditt med «Klubbene virker dessverre lite interessert i det som skal skje om flere år, men konsentrerer seg om her og nå. Det bør være viktig å lære fra andre klubber, men jeg ser sjelden noen klare tegn til det. Eksperter graver seg ned i skyttergraver og skyter på hverandre, andre klubber.»

  Det er gode argumenter, men er a jeg mener at Røa er en av klubbene som er høyest oppe i den bransjen der. Det er vertfall mitt inntrykk.

 5. Andreas Kolle
  januar 25, 2012, kl. 22:29

  Tror du misforstår om du tror jeg peker finger mot eller for noen klubber, eller for den saks skyld tror jeg har noen autoritet whatsoever i Røa.

  Poenget er langt mer allment enn at tittelen på bloggen bør spille inn.

 6. Randi
  januar 25, 2012, kl. 21:46

  Det er som du sier «mulig at klubbene har en god dialog seg imellom», men det er nok tvilsomt.

  Men sett utenfra så virker det vertfall på meg som om Røa er eksponent for et par av disse momentene du nevner man bør forbedre. Kanskje da starte med egen bakgård?

  Synspunkt?

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: