Hjem > Internasjonalt > Paradise lost?

Paradise lost?

Det er ingen hemmelighet at det er store økonomiske problemer i Toppserien. De konkrete eksemplene fra 2011 var Røa, Trondheims-Ørn og Kolbotn, men det var mistanke om at det knirket andre steder oså. Kattem, for eksempel, hadde fått klar advarsel. Men hva er det svenskene og amerikanerne gjør så mye bedre enn oss? Kanskje ikke så mye.

Damallsvenskans dilemma

Det vil si, det er helt klart at svenskene er uendelig mye bedre på å markedsføre, men det er mye som peker på at de har minst like store økonomiske problemer som i Norge. Det vil si, kanskje i noen tilfeller større.

Spesielt ille er det for LdB Malmö. Klubbens avtroppende styreleder, Cecilie Tholse, uttalte til Expressen at klubben sannynligvis går konkurs om man ser bort ifra mirakler. Klubben har drevet en innkjøpspolitikk den siste tiden som får samtlige toppserieklubber til å framstå som småsparere. De skaffet seg Ramona Bachmann fra Umeå og Anja Mittag fra Turbine Potsdam i tillegg til Katrin Schmidt fra Tyresö. De flørtet også med Manon Melis, som forlot klubben for å gå til WPS, og Marta. Man kan trygt si at disse hadde blitt dyre. Nå vil ryktene ha det til at de to skal til andre klubber i Damallsvenskan etter at de ble plassert i Russland. Uansett snakker Marta om en million dollar per sesong (om dette kan være begynnelsen på en forhandlingsprosess, blillig blir hun ikke uansett) .

Men hvordan har det skjedd? Som i Norge snakker også LdB Malmö om drastisk synkende inntekter. Men der Røa kan vise til lang tid uten daglig leder og Trondheims-Ørn har en stor gjeld etter leie av Lerkendal, er LdB Malmös problem det at banen deres ikke er kommersiell nok, det vil si at det er vanskelig å få inn penger effektivt. Dette virker litt pussig. Riktignok er det i Toppserien stor plass reservert til hovedsponsorene og til Toppseriens egen logo, men at en klubb skal stå og falle på dette er mer enn litt rart. Kopparbergs/Göteborg og Linköping, begge topplag i Damallsvenskan, har et budsjett tilsvarende omtrent 6 millioner kroner i året . Gjennomsnittslønnen ligger på omtrent 5900 per måned. Så ingen nyheter der. Om man regner det samme for LdB er det klart at de ikke har råd til det de har lagt opp til. Og da spørs det om det finnes nok reklameplass noen steder til å få det hele til å gå opp.

Så spørs det om det andre klubbene i Damallsvenskan lærer av LdBs feil. For feilen er egentlig ikke deres. Umeå slet selv i 2009, og mistet mange spillere til WPS. I tillegg slet Kristianstad, Sunnanå og Djurgården. Det å slite økonomisk er faktisk minst like vanlig i Sverige som i Norge. Kanskje vanligere.

WPS – Det dødsdømte eldorado

I USA er det enda verre. Men ting må altså fortelles i riktig rekkefølge. Først ble WUSA dannet i 2000 etter det ekstremt høye tilskuertallet under VM i USA i 1999. WUSA tok utgangspunkt i at tilskuer- og seertallene kom til å holde seg høye, og satset for stort. Resultatet ble at altfor mange spillere fikk altfor store kontrakter, og at det ble brukt svært mange penger på svært kort tid. Etter at det hele hadde gått med et underskudd på omtrent 100 millioner dollar , ble hele prosjektet droppet i 2003.

WPS gjorde noe forskjellig. I stedet for å la alt være en fellesgreie der det fikk bære eller briste med alle lagene, skulle hvert lag være ansvarlig for sin økonomi, og WPS skulle mer eller mindre bare passe på at visse krav ble holdt. Dette medførte at da Los Angeles Sol, som hadde Marta og vant, måtte slås konkurs, gikk det ikke ut over noen andre. Heller ikke da FC Gold Pride, som også hadde Marta og vant, måtte gjøre det, eller da Saint Louis Athletica, som ikke hadde Marta, men som hadde alt som fantes av merkelige snarveier, også måtte kaste inn håndklet. Marta gir og Marta tar.

Marta - ikke akkurat gratis.

Problemet ble imidlertid langt verre da Washington Freedom, det lengstlevende av alle klubbene, ble revet opp med roten og flyttet til Florida under navnet magicJacks. Dette ble styrt av Dan Borislow, som har framstått som en bruksanvisning i hvordan man ikke skal drive en klubb. På tross av at laget var det eneste som vant de tre første kampene, kastet han treneren, og det ble etter hvert et stort trenerkaos med store utskiftninger. I tillegg hadde Borislow liten interesse for å faktisk satse på laget, så hjemmeside, PR for laget og en stor nok stadion for å møte kravene ble totalt ignorert. Det var også snakk om at flere av spillerne ikke fikk lønn, eller i hvert fall ikke lønn nok, og Borislow og WPS kom i konflikt. Tidligere Team Strømmen og LSK Kvinner-spiller Ella Masar beretter her om en svært lite trivelig tid i klubben, der hun ble nær presset, så oppdaget som «oppvigler» og deretter gitt ultimatum om å dra, for så å bli bedt om å komme tilbake for å sitte på benken. Masar spiller nå for Paris Saint Germain. Borislow på sin side saksøkte WPS og denne saksøkingen går fram og tilbake i rettssystemet, noe som har medført at 2012-sesongen er midlertidig opphevet. Tilfeldigvis er det gamleklubben til Masar, Chicago Red Stars, som kom best ut av det, da de gikk over fra profesjonelt WPS-lag til amatører i Women’s Premier Soccer League.

Som en kuriositet kan det berettes at magicJacks nå er et oppvisningslag som skal dra rundt og spille oppvisningskamper. De to mest dominerende spillerne nå på laget er Abby Wambach og Hope Solo. Sistnevnte er en svært kontroversiell figur i WPS allerede, og med tanke på hvordan det er forstått i de fleste kretser i WPS at magicJacks har vært med på å ødelegge produktet WPS, er hun neppe mindre kontroversiell.

Men er det en katastrofe?

Ikke nødvendigvis. I senere tid har det vært snakk om at norske klubber som de ovenfor og flere andre har framstått som dårlige eksempler. Likevel ser man at det å miste klubber på grunn av økonomiske årsaker er helt vanlig. Og der Norge stort sett har mistet lag som ikke har holdt toppnivå (Asker unntatt, om enn det er en historie i seg selv), har Sverige mistet flerfoldig Damallsvenskan-vinner Öxabäck og etablerte Bälinge. Tyskland har mistet topplag som  KBC Duisburg og FSV Frankfurt (begge serievinnere), mens andre storlag har blitt reddet av herrelag og blitt Bayer Leverkusen (nederst i Bundesliga per 10. februar 2012), 1. FC Köln (2. Bundesliga) og VfL Wolfsburg (4. plass, med i medaljestriden).  I USA kan altså alt gå dukken – igjen.

Det kan virke som om det fortsatt er mye kaos og lite system i kvinnefotballen. Dette er på sett og vis heller ikke direkte katastofalt, men heller et tegn på at klubbene er selvstendige, om ikke profesjonelle. Hvor vidt klubbene har et ansvar for å være økonomisk selvstendige i tillegg til å være sportslige forbilder er et åpent spørsmål. Men nå er altså ikke dette et problem spesifikt hos kvinnene, og det kan skje i de beste klubber.

Det som er klart, er at lag som skal komme seg fort til toppen, like fort kan få problemer. Skal man ha topplag, må man ha dyre spillere, og skal man ha dyre spillere, må man ha høye inntekter. Og skal man blande seg inn i Champions League, trenger man dyre spillere. Kort sagt, som Margunn Haugenes sa, kvinnefotball er en risikosport.

Dette betyr ikke at Damallsvenskan som sådan er en tvilsom serie. De fleste klubbene har et langt mer fornuftig budsjett og en langt mer fornuftig innkjøpspolitikk. WPS har alltid vært et tvilsomt prosjekt, og at de fikk avviklet hele tre sesonger – like mange som WUSA – var faktisk ikke så verst imponerende. Å drive en kvinnefotballklubb handler i stor grad om to ting: å se potensialet i kommersiell verdi og å se begrensningene. Og da må man spørre seg om det ikke blir riktig å la dyre spillere gå og heller nedjustere forhåpningene heller enn å satse alt på ett kort.

Vi kan lære mye av Damallsvenskan, men vi må lære på godt og vondt. Og viktigst er det at uansett hvor lukrativt det kan virke der, har klubbene større økonomiske problemer og minst like tvilsomme økonomiske avtaler. Kort oppsummert:  klubber forsvinner. Det er ikke ønskelig, det er ikke heldig, men det er faktisk slik det er. Og det er ikke verdens undergang.

Hvis noen lurer på om jeg ikke har fått med med at det å rope «ulv» og «krise» for politisk vinning, som LdB Malmö har blitt anklaget for, er svært vanlig, har jeg det. Men jeg betviler sterkt på at man roper uten at det er i alle tilfelle en viss grunn. Dessuten er det like vanlig å nedtone alvorlige situasjoner. Det er nok for tidlig å skrive nekrologen til skåneklubben, men det er nok ikke helt ufarlig for dem heller.

Reklamer
Kategorier:Internasjonalt
 1. Andreas Kolle
  februar 12, 2012, kl. 01:47

  Først og fremst er dette et enda større problem hos herrene. Men der tillater klubbene seg å leve på lånte penger, og noen har jeg inntrykk av, som Start, Liverpool, Chelsea og annethvert år Real Madrid, er «too big to fail». Herreklubber som disse er hvite elefanter som kommunen må holde ved like. Jeg hadde et avsnitt om dette, men bloggposten min var lang nok som den var, så det ble sløyfet.

  Hva gjelder Røas økonomi har ikke jeg stor kunnskap heller. Det jeg vet er at Røa har hatt god kontakt med NFF hele tiden, og at Røas situasjon ble lagt ut på hjemmesidene i sommer, fikk vi kritikk for å ha for mye informasjon. Du får tilgi at jeg ikke tar synsing om Røa særlig alvorlig. Hadde jeg gjort det, hadde jeg gått på prozac for lenge siden.

  Men denne artikkelen handler ikke om Røa, og derfor vil jeg ikke diskutere Røa mer enn nødvendig. Dette var egentlig mest et ønske om å belyse at denne selvpiskingen vi driver med der vi henger ut oss selv (eller mer presist, hverandre) som forferdelige ikke er så himla originalt.

  Men skal vi komme noen steder, bør vi som invovlerer oss i Toppserien begynne med fornuftig og helst faktabasert debatt. Som om det noen gang kommer til å skje.

 2. Geir
  februar 11, 2012, kl. 22:47

  For et inntrykk av at du tenker på omtalte problem som et kvinnefotballfenomen. Det er såvisst et herrefotballfenomen også. Den eneste forskjellen er at herrefotballen anses for å ha såpass stor betydning at det alltid står en eller annen idiot av en investor eller ordfører klar til å redde herreklubbene når de ryker, enten det er Røkke eller Abramovitsj, Fredrikstad eller Madrid. At det satses fullstendig over evne når det har en minimal sjanse for å kunne lønne seg, og samtidig ende med massiv heder og ære, er vel like ulogisk som det er vanskelig å skulle forsøke å stoppe.

  Man får bare håpe at i Norge vil hvertfall toppserieklubbene være seg sitt ansvar bevisst, og stille med gode organisasjoner hvor det ikke brukes mer enn det som kommer inn av ressurser. Ser man på de siste årenes toppklubber i Toppserien, finner man flere eksempler som ser ganske skrekkelig ut. Et av dem er den mest suksessrike de siste fem årene: Røa. I motsetning til artikkelforfatteren har jeg ikke inngående kjennskap til klubben, men hendelsene i januar virket som beviset utad på noe meget klanderverdig.

 3. FKF
  februar 10, 2012, kl. 22:52

  Innholdsrik lesning.
  Det store problemet i dagens kvinnefotball er er at penger inn er mindre enn penger ut.
  Man skal ha gode grunner til å forsvare en satsing i de klubbene du skisserer når man vet at mulighetene for penger inn utenom sponsorer er liten. Da blir fundament og klubborganisasjon enda viktigere. Og derfor mener jeg at det vil være dumt om vi får en trend i Norge der de mest betydningsfulle klubbene går konkurs. Ikke går mange ildsjeler bort, men også mange viktige sosiale og treningsmiljøer som disse klubbene har bygd opp vil forsvinne.

  Viktigheten av å skynde seg langsomt er stor.

 4. Håkon
  februar 10, 2012, kl. 22:23

  Jeg tror du er inne på noe viktig om dette med at drømmene kan ødelegge for fornuftig og langsiktig bygging. Kjedelig som det er. Men jeg tror kanskje du undervurderer effekten av at de klubbene går under. Det er mange kunnskapsrike folk som jobber i klubbene som kanskje ikke har like urealistiske drømmer, og kvinnefotballen trenger hver ildsjel den kan få.

 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: