Hjem > Spillere > En moderne legende gir seg

En moderne legende gir seg

Lise Klaveness har rykket ned med tre lag; Asker, Athene Moss og Sandviken. Likevel er det ikke det hun blir husket for.

Først må vi skru tiden litt tilbake. Lise Klaveness vokste opp i Kvernbit i Meland kommune, noe som gjør henne til en vaskeekte stril. Hun graviterte mot Bergens daværende topplag i 1997, Sandviken, og markerte seg litt der. Så kom første nedrykk: Sandviken tapte flere gode spillere, og greide ikke å holde seg i 1999.

Klaveness var ung og lovende, så hun bestemte seg  for å bytte bergenslag til det som var i den øverste divisjonen – Bjørnar. Der ble hun i ett år før hun dro til Østlandet og ble med i det største mysteriet i moderne kvinnefotball – Athene Moss anno 2001. Her var Klaveness sammen med flere andre unge og lovende spillere: Christine Colombo Nielsen, Hege Storløkken, Lene Storløkken, Ann Iren Mørkved, Ingvild Stensland, Ellen Wiersholm og Camilla Huse i tillegg til to-tre navn som nerder som undertegnede kjenner igjen fra datiden. Dette var en av de største ansamlingene med talenter noensinne – og laget rykket ned på en solid sisteplass.

Deretter begynner historien om Lise Klaveness på alvor. I 2002 blir Lise Klaveness med i Asker. Asker har sakte falt fra toppen av norsk fotball, og Lise hjalp til med et midlertidig løft i form av en andreplass i 2002 og en tredjeplass i 2003. I 2002 ble også Lise Klaveness tatt ut på landslaget i Kina og Algarve Cup tidlig på året, men hun fikk bare kort innhopp. I 2003 markerte hun  seg på landslaget, og ble tatt ut til VM. Det viste seg dessverre for Klaveness at også Asker var et blaff, og i 2004 ble det en fjerdeplass om enn et cupsølv. I 2005 var hun med på å vinne cupen for første gang i sin karriere, da Asker slo Team Strømmen. Imidlertid sto Asker i fare for å bli tvangsnedflyttet på grunn av dårlig økonomi. I sine fire første år i Asker hamstret hun medaljer, men nå opplevde hun altså for tredje gang nedrykk. Uhellene forfulgte henne, kunne man si.

Stabæk-Røa

Klaveness (bakerst til høyre) under sin siste offisielle kamp på Nadderud Stadion.

Hittil er det ikke noe spesielt med Klaveness.  Det kom nå. For Lise Klaveness fikk et tilbud hun ikke kunne si nei til. En av verdens beste klubber, Umeå IK, kom med kontraktstilbud. Til sammenlikning ville det være som en mannlig fotballspiller ble headhuntet til Real Madrid eller Manchester United. Sammen med en rekke stjerner, som Hannah Ljungberg og en lovende Marta Vieira da Silva, markerte Lise Klaveness seg i klubben, som hun ble visekaptein for under sitt opphold. Hun var med på å vinne serien i begge årene hun var der, cupen i et av årene og hun hadde to finaler i UEFA Women’s Cup, forløperen til Champions League (riktignok samme år – kampene ble spilt hjemme og borte). Før hun dro tilbake til Norge.

Men før vi kommer dit, skjedde en ting som er av svært vesentlig betydning for å forstå karakteren Lise Klaveness: hun spilte et middelmådig VM. Det gjorde i og for seg alle andre norske spillere også. Men Klaveness, som spilte på verdens beste lag, fikk særbehandling. Etter omtrent 20 timers flytur, klokken ca. 00:15 i bagasjehallen på Gardermoen, sa Bjarne Berntsen til henne at hun aldri noensinne kom til å spille for Norge igjen. En utslitt Klaveness tok seg sammen, og begynte etter hvert å ta motgangen eksemplarisk. Hun ble den som sto fast i motvind, som uttalte seg når hun mente ting hadde foregått feil, når hun mente at maktpersoner gikk over grensen. Klaveness ble aldri martyr og aldri offer, men hun ble et symbol på spillernes og fansens mening i en tid der mange følte seg overkjørt.

Lise Klaveness dro tilbake til Asker før 2008-sesongen, og var blant stjernene på et lag som tilhørte forhåndsfavorittene. Det gikk ikke etter planen. Hun ble bærebjelken da skader på viktige spillere gjorde det vanskelig for Asker, og hun spilte nesten alle kampene. Det ble bronse, og Klaveness ble årets spiller. Da Asker ble Stabæk ble Lise med sin verbale finesser og sin begeistring for Stabæk en viktig brikke i å vinne over spillerne til laget og fansen til det nye tilskuddet. Full av begeistring og klare meninger markerte hun seg. Det skulle drøye til 2010 før Lise endelig ble seriemester for første og siste gang, men da hadde hun altså vunnet Damallsvenskan to ganger. Med ny landslagstrener ble Klaveness ønsket velkommen tilbake på landslaget, og markerte seg der igjen.

Siden ble Lise fast inventar i TV2s og NRKs dessverre altfor få kvinnefotball-sendinger, og etter hvert ble hun ekspertkommentator med stor kunnskap. Det har faktisk alltid vært hennes svakhet. Både i TV-sendte debatter og som ekspertkommentator gjør hun en feil som ingen profesjonelle journalister ville ha gjort – hun snakker saklig og kunnskapsrikt. Ingen avsporinger, ingen våsete observasjoner, ingen minner fra fotball-VM i 1974.

Lise vant ikke så mye, ser man bort ifra perioden i Damallsvenskan. Men det finnes nok av fotballspillere som har vunnet ting. Men det er svært få som kan måle seg med Lise Klaveness.

Dynamiteblogg ønsker Lise Klaveness lykke til som fotballpensjonist. Men blir det comeback, slettes denne bloggposten og alt kjennskap til den benektes.

Reklamer
Kategorier:Spillere
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: