Hjem > Toppserietipping > Vålerenga Fotball Damer

Vålerenga Fotball Damer

Vålerenga er siste lag i nedrykkspuljen. I morgen kommer en sammenlikning mellom de tre lagene og en plassering i gruppen. Forklaring på oppsettet herSiden jeg skrev dette første gang har Solveig Gulbrandsen bestemt seg for å gjøre comeback. Dette gjør Vålerenga sterkere, men det gjenstår å se om hun kan få VIF til å bli en middelhavsseiler.

Vålerenga kan få et interessant møte med Toppserien, men spørsmålet er hvordan virkeligheten vil takles for det ambisiøse Oslo Øst-laget.

Fjorårssesongen

Vålerenga imponerte nok mest i 2010 ved å nesten rykke opp. Med Sandviken trygt plassert i Toppserien, Fløya en skygge av seg selv og Donn Toppfotball oppløst var nok veien til Toppserien noe enklere i 2011. Da ledet de gjennom nesten hele sesongen, men brukte lengre tid enn nødvendig på å hale iland sikkert opprykk. Først i tredje siste runde greide de å vinne.  Det ble til slutt 45 poeng, en grei innsats av Vålerenga, men også her kreves sterk forbedring. Spørsmålet er om Vålerenga greier å utnytte medgangsbølgen også i 2012. For avstanden fra 1. divisjon til Toppserien er uendelig mye større enn mellom 2. divisjon og 1. divisjon.

Spillerstallen

Vålerenga har statset stort på å få inn flere gode spillere før seriestart. Enkelte ville til Oslo, andre var der allerede. Resultatet er et på papiret ryddig lag, men det er så få igjen fra førsteelleveren i 1. divisjon at det naturlig blir både viktig og vrient å samkjøre det nesten helt nye laget til Vålerengas spillefilosofi. Oppkjøringsresultatene (se X-faktor) bærer noe preg av dette.

 • Keeper er Lill Yvonne Karlsrud. Hun er god, men ble kanskje hauset vel opp foran 2011-sesongen. Hun kan bli en matchvinner mot lag på nedre del av tabellen. Likevel en klar forsterkning. Og med Christine Colombo Nielsen som backup har de ikke noe keeperproblem.
 • Forsvaret er fortsatt Vålerengas akilleshæl. Sharon Hansen har erfaring fra Donn og Hanne Mellingsæter har spilt lenge for Vålerenga. Men det er ingen store navn der, og Vålerenga slapp unna med ting i 1. divisjon i 2011 med et rufsete forsvar som bedre lag vil utnytte til fulle. Silje Kronkvist er fra Skjetten og har spilt for Medkila og Elisabeth Giske Bakken er en ung jente fra Skeid som trente med Røa til absolutt godkjent. Ikke flust med toppserieerfaring, altså.
 • Midtbanen er og blir forvirrende. VIF har variert mellom den vanlige 4-4-2 til avarten 4-4-1-1 og den naturlige 4-5-1. Det ser imidlertid ut til at de lander på  4-2-3-1 (isn’t everyone?). Mari-ene Kalmo og Solstad krangler om en plass, Tina Wulf er, når hun er tilbake fra skade, naturlig på en sentral posisjon. Disse vil sannsynligvis utgjøre toerleddet bak. Så ser det ut til at kanonene Cathrine Rolness og Rebecca Angus i treeren foran. Marianne Hanssen er det naturlige valget som tredje spiller. Treeren er dermed i utgangspunktet offensiv. Solveig Gulbrandsen har bestemt seg for å komme tilbake, og vil dermed sannsynligvis presse ut Mari-ene og spille med Wulf.
 • Angrepet til Vålerenga blir naturlig en blanding mellom treerleddet på midtbanen og Kristin Haugstad, som bekler target-spissrollen. Haugstad var aldersbestemt landslagsspiller, men er ikke tatt ut siden august.

Treneren

Cecilie Berg-Hansen har i løpet av kort tid fått til resultater med Vålerenga, som har kommet seg opp to divisjoner på tre år. Imidlertid er det nå engang slik at det å gå gjennom 2. og 1. divisjon er markant lettere enn å overleve i Toppserien. Cecilie Berg-Hansen vet dette godt, hun har selv vært med på å senke Liungen, Sandviken, Fart og Larvik av lag som prøvde seg i den øverste divisjonen etter å ha kontrollert 1. divisjon. Med Vålerenga har Berg-Hansen tatt en del pussige avgjørelser, inkludert det å satse på lavt spill og kontring på hjemmebane i viktige kamper. Det kan være lurt i Toppserien, da. Også en tankevekker at nesten ingen fra 2. divisjon overlevde til 1. divisjon og nesten ingen fra 1. divisjon overlever til Toppserien.

Berg-Hansen har kjørt spillerne svært hardt på trening. Det kan slå begge veier, fra langt høyere nivå til at de møter veggen.

Støtteapparatet

Vålerengas støtteapparat virker i og for seg ryddig, men nesten forutsigbart nok utnevner de seg til den nye vinen. Her skal de gjøre det tydeligvis ingen andre har gjort før. Hårete uttalelser til side virker det som om Vålerenga har en fornuftig politikk om balansegangen mellom det å være fornuftig pengemessig og samtidig å satse på å overleve i Toppserien.

X-faktor

Med Vålerenga er det mange elementer som må tas hensyn til:

 • Supporterne: Supporterne til Vålerenga er et tveegget sverd. På den ene siden kan Klanen og mer uavhengige supportere bidra mye til å skape stemning og støtte til laget. Med den minimale støtten man får i Toppserien er det lite som skal til for å gjøre en stor forskjell. På den andre går Klanen opp temmelig nøyaktig samme sti som Stabæk tre år tidligere. De avfeier motstanderne for lett, legger vekt på treningskamper i januar og er selvfølgelig ikke imponert. Ulempen for spillerne kan bli den at Klanens medlemmer ikke forstår at Toppserien er beinhard å overleve i, og at de i stedet våser om medaljer eller i hvert fall øvre halvdel.
 • Hjemmebanen: Fin hjemmebane, riktignok innendørs, og gode spilleforhold. Teller bare positivt. Eneste minus for Vålerenga er at den er kunstgress og dermed kjapp, og hurtighet kan fort bli Engas store problem i Toppserien.
 • Treningskampene: Vålerenga fikk passet greit påskrevet av reservepregede utgaver av Røa, LSK Kvinner og Stabæk. Imidlertid var Vålerengas lag relativt nykomponert, og det kunne nok ha lurt oss. Likevel ble det tap også mot Amazon, og ifølge rapportene ikke ufortjent. Uavgjort mot Kolbotn er ryddig, men ifølge rapportene svært flatterende for Enga. Uavgjort mot Sandviken må nok telle som deres beste resultat hittil.
 • Økonomien virker solid.
 • Erfaringen er et minus for Vålerenga. De har aldri vært i Toppserien før, og i cupen har de ikke hatt stort å vise opp med.
 • Grunn til optimisme: Laget har større forståelse for arbeidet som ligger foran dem, og med full klaff spillerne imellom, kan Vålerenga komme høyere opp.
Reklamer
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: